Kuivõrd katsed osutusid üliedukaks, siis lõpetati uuring neli aastat planeeritust varem. Uuringuga alustati 2005. aastal 13 erinevas paigas Aafrikas, Aasias ja Ameerikas. Maailma tervishoiuorganisatsioon leidis, et see on otsustav edasiminek. Patsiendid jagati kahte rühma. Ühes rühmas läbisid HIVga nakatunud partnerid koheselt antiretroviirusravimite kuuri. Teise rühma liikmed said ravi ainult siis, kui nende veres vähenes valgete vererakkude arv, vahendab Novaator BBC uudist.

Mõlema rühma liikmetele tehti regulaarselt viiruskontrolli ning neile jagati tasuta kondoome.

Nende seas, kes hakkasid koheselt antiretroviirusravi saama, esines partnerite vahel ainult üks viiruse edasikandumise juht. Teises rühmas oli edasikandumisi aga 27.
Uuendatud panustamine

See läbimurre muudab oluliselt olukorda ning viib HIV preventsiooni märkimisväärselt edasi, ütles ÜRO HIV-i ja aidsivastase programmi (UNAIDS) tegevdirektor Michel Sidibe.

Tema sõnul muudab see HIV infektsiooni ravi preventsiooni võimaluste seas uueks prioriteediks.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on 80% kõigist uutest HIV nakatumistest seksuaalsel teel.

Organisatsiooni peadirektor Margaret Chan kirjeldas teadaannet otsustava arenguna.

Ta lisas, et uuringu tulemused toetavad Maailma tervishoiuorganisatsiooni poolt juulis avaldatavat tegevuskava, mis on mõeldud HIV positiivsete inimeste aitamiseks, et nad saaksid oma partnereid paremini kaitsta.

Juba mõnda aega on pärast vaatlusuuringuid spekuleeritud antiretroviirusravimite väärtuse üle viiruse ülekandumise ärahoidmisel, kuid teadlaste sõnul on see esimese kord, kus seda kinnitavad ka kliinilised katsed.