Hispaania ja Dominikaani Vabariik on mõlemad aastaid väitnud, et Ameerika avastanud mehe säilmed puhkavad just seal.

BBC teatel avasid Hispaania teadlased möödunud teisipäeval Kolumbuse noorema venna Diego haua, et võrrelda säilmete DNA-d mõlemas hauas olevate säilmete DNA-ga.

“Diego luud on huvitavad ka seetõttu, et nad ei aita teha kindlaks mitte ainult seda, kuhu Kolumbus on maetud, vaid ka seda, kas ta pärineb Genuast või Mallorcalt,” kommenteeris uuringut juhtinud ajaloolane Marcial Castro.

Ühe teooria kohaselt oli Kolumbus Genua kaupmehe poeg, teise järgi aga Aragoni trooni ebaõnnestunult nõudnud Viana printsi ebaseaduslik laps.

Kui Kolumbus 1506. aastal suri, tahtis ta, et ta säilmed maetaks Ameerikasse. Kuna kirik ei olnud sel ajal seal korralikult esindatud, maeti ta Hispaania linna Valladolidi kloostrisse. 1537. aastal saadeti säilmed Dominikaani Vabariiki Santo Domingosse. Hiljem maeti need poliitiliste rahutuste tõttu ümber vähemalt kahel korral — kõigepealt Kuubale 1795. aastal ja 1898. aastal tagasi Hispaaniasse, kui Kuuba Hispaaniast lahku lõi.

1877. aastal leidsid Santo Domingo katedraalis kaevanud töölised kasti 13 suure luu ja 28 väiksema luuga, millele oli peale kirjutatud nimi Kolumbus. Need säilmed on nüüd maetud Kolumbuse monumendi juurde Dominikaani pealinnas ning dominikaanlased väidavad, et küllap hispaanlased matsid ümber vale surnukeha.

Teadlased loodavad saada Dominikaani ja Hispaania võimudelt loa mõlema haua lahtikaevamiseks. Väikesesse tinast kasti sängitatud Diego luud kaevati välja ühe Sevilla lähedase keraamikatehase aiast.

Uuringu lõplikke tulemusi on oodata mitmete kuude või isegi aastate pärast.