Muid teadaolevaid IQ-taset mõjutavaid tegureid arvesse võttes selgus, et kõrge rasvasisaldusega toite ja maiustusi tarbinud kolmeaastaste laste IQ oli viis aastat hiljem madalam kui tervislikult toitunud lastel, vahendab Novaator.

Suurbritannia koole toitlustava School Food Trust'i teadusdirektor Michael Nelson ütles ajalehele The Guardian, et kuna 23 protsenti Suurbritannia lastest alustab kooliteed ülekaalus või rasvununa, on lapsepõlves tervislikult toitumise vajadus ilmselge. See aitab lastel kasvades normaalse kehakaalu säilitada ning paremini õppida.

See pole esimene uuring, mis püüab leida tegureid, mis mõjutavad laste IQ-taset.

Varem on leitud, et laste IQ-taset alandab samuti ka lapsele laksu andmine, kokkupuude tubakasuitsu või pliiga ning ka eakamate isade laste IQ-tase on osutunud madalamaks.

Eelmisel nädalal ajakirjas The Lancet avaldatud teine uuring väidab, et toitumisharjumused võivad olla üheks peamiseks aktiivsus ja tähelepanuhäire (ADHD) põhjustajaks. Selle uuringu autorid soovitavad, et ADHD diagnoosiga lapsed ei tohiks enne ravimite tarvitamist teatud toite süüa.

Varasemad uuringud väidavad, et teatud juhtudel on ADHD põhjuseks toiduallergia. Hollandis Eindhovenis asuva ADHD uurimiskeskuse teadlase Lindy Pelsseri juhtimisel uuriti sadat 4-8 aastast ADHD sündroomiga last.

Teadlased panid pooled neist piiratud dieedile ning ülejäänud tavalisele tervislikule dieedile.

Kolmveerandi piiratud dieedil olnud lapse käitumishäired vähenesid märkimisväärselt, kuid tavapäraselt toitunud haigetel lastel ei täheldatud mingeid paranemise märke. Uuringut juhtinud Hollandi Radboudi ülikooli teadlane Jan Buitelaar rääkis uudisteagentuurile Reuters, et piirangutega dieet koosnes riisist, veest, valgest lihast (näiteks kalkunilihast) ning allergiat mittetekitavatest puu- ja aedviljadest.