Nutikas toidupakend annab märku riknenud sisust

Eurooplased viskavad ära iga päev suurtes kogustes toitu. Kauplustes müüdavatele toiduainetele on märgitud säilimistähtaeg, kuid see annab tegelikult üsna vähe infot tegelikust söögikõlbulikkusest.
Kui pakend on katki või soojas ruumis hoitud, võib sisu rikneda väga ruttu. Seevastu hoolsa säilitamistingimuste jälgimise puhul võib toit olla igati tarvitatav ka siis, kui "parim enne" on käes", vahendab Novaator.
Toiduainete pakendamisest on saanud omaette kunst ning tootjad üritavad tarbijale anda infot pakendi sisu tegelikust seisukorrast.
Selleks on kasutusel indikaatorid, näiteks kleebised, mis soojas ruumis ning aja jooksul värvi muudavad või reageerivad toidu roiskumisel tekkivatele väävli- ja lämmastikuühenditele. Paraku on märgistamine üsna kulukas, sest indikaatorid tuleb pakenditele eraldi lisada.
Glasgow Strathclyde'i ülikooli keemikute plaani kohaselt peaks selline näidik olema pakendi loomulik osa, nii jääksid ära kulutused selle lisamisele.
Šotlased loodavad "nutikamaks" muuta populaarsust koguva MAP-pakendi (modified atmosphere packaging), kus õhku asendavad lämmastik või süsinikdioksiid, et bakterite elutegevust aeglasemaks muuta.
"MAP-pakendit kasutatakse üha rohkem, sest see aitab pärssida toidu riknemist põhjustavate bakterite kasvu. Paraku on sellisele pakendile värskusnäidikute lisamine väga kulukas. Me loodame odavamaks muuta pakendid, mis aitaksid inimestel hinnata toidu söögikõlbulikkust," selgitas keemiaprofessor Andrew Mills. "See aitab vältida toidumürgitusi ning ka keskkonnavaenulikku toidu raiskamist."
Kui praegu on ostja peamiseks abiliseks pakendile märgitud tähtajad "parim enne" ning "kõlblik kuni", siis loodetavasti juba lähitulevikus saab iga kotletikarbi või singipaki puhul täpselt välimuse põhjal hinnata, millises seisus sisu on.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!