Projekt on AvtoVAZile tähtis juba ainuüksi seetõttu, et Venemaa peapresident Vladimir Putin uhkustab sageli Ladade roolis ning oma kalli Nivaga, mil on küll omavahel öeldes Opeli mootor peal, armastab enda sõnul metsas jahil käia. Igal juhul on mudelinimi Niva tuntud üle terve planeedi ning mingit põhjust pole seda odava ja lihtsa nelikveolise sünonüümi läbi sõrmede pudeneda lasta.

Kuigi AvtoVAZ Niva projekti Putini innustusel kahtlemata arendab, jõudsid need kaadrid ideeautost meieni hoopis Brasiiliast ning nende autor on Irmao do Decius. Fiatilikud olid kõik vanad VAZid, Fiat oli isegi nende võõrasisa, võiks öelda, ent Niva oli VAZi esimene mudeli, mis Fiatil ei põhinenud. do Decius üritas 21. sajandi Nivat kujustades säilitada tänase mudeli elemendid ning mootorikatte ja selle nurkades ilutsevate horisontaalsete suunatulede osas on tal see ka õnnestunud.

Tõsi, aastatel 2004-2009 pakuti koostöös General Motorsiga ka kentsakat Chevrolet Nivat, ent sellest inetust pardipojast ei taha keegi midagi kuulda, kuigi tehnilise poole pealt läks asi kandilisest Nivast kahtlemata paremaks. Loodame, et need brasiillase joonistused jõuavad ka Venemaal asjade käigu üle valvavate vendade lauale ning Lada saab tõesti lõpuks uue ja korraliku Niva, mis ka Venemaal välja mõeldud! Kuigi reaalsus kipub olema see, et Niva hakkab toetuma Renault' või Dacia tehnikale.

Jälgi EkspressAuto uudiseid ja artikleid ka Twitteris!