Inimestel on haigete suhtes loomulik, kaasasündinud vastumeelsus. Kohates teisi, kelle tervis pole pealtnäha korras, kogeme me võimsat emotsionaalset reaktsiooni — tülgastust — ja anname endast parima, et vältida neid, kellel esineb nakkuse tundemärke. Nüüd osutab uus uurimus, et haigete inimeste nägemine võib koguni esile kutsuda äkilisi muudatusi immuunsüsteemis, vahendab Scientific American.

British Columbia ülikooli uurijad näitasid katsealustele üht kahest erilaadsest vaadendist: kas kujutisi tulirelvadega ähvardavatest inimestest või pilte ilmselgete haigustunnustega isikutest. Kohe pärast slaidisarjade vaatamist võeti katses osalejatelt verd. Vereproovid nakatati bakteritega ja mõõdeti seejärel trauma või pinge korral valgete vereliblede eritatava aine interleukiin-6 (IL-6) hulka veres.

Ehkki katsealused hindasid püssidega piltide mõjul tekkinud pinget suuremaks kui haigusfotode mõju, kõnelesid vereanalüüsid teist keelt. Pildid tulirelvadega inimestest kergitasid IL-6 taset vaid 7 protsenti. Haigete inimeste kujutiste nägemine tõstis IL-6 taset aga koguni 24 protsendi võrra.

„Evolutsiooni seisukohast on mõistlik, et immuunsüsteem reageerib agressiivselt ainult juhul, kui selle järele on vajadus,” ütleb psühholoog ja uurimuse kaasautor Mark Schaller. „Kui ma näen hulka haigeid inimesi, võib see tähendada, et lähistel on puhkenud tõsine nakkus ning mul oleks mõistlik oma immuunsüsteem täistuuridel tööle panna.”

Pole päris selge, kuidas kujutise nägemine teisendatakse organismis immuunrakkude suuremaks valmisolekuks, ent neurokemikaale, mis aju immuunsüsteemiga seovad, on palju. Sündmuste täpse järjestuse väljaselgitamiseks on teadlaste hinnangul vaja edasisi uuringuid.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!