Tema projekt Future Tents („tulevikutelgid”) kujutab endast pidevat koostööd Londonis tegutseva, keskkonnasäästlikumaid eluviise propageeriva mittetulundusühinguga Do The Green Thing („toimi roheliselt”). Üks Hardeni viimatistest prototüüpidest on mesilasvaha ja biolaguneva tsellofaaniga kaetud papist telk, mille koostises leidub kohalikke seemneid ja mis kinnitatakse pinnase külge kartulipõhisel tehnoloogial rajanevate biolagunevate vaiadega. Telgi vormi osas on Harden teinud koostööd paberivoltimiskunsti ehk origami spetsialisti Mark Bolithoga, vahendab Discovery News.

Suvel katsetas Harden üht prototüüpi Šotimaal suurel iga-aastasel muusikafestivalil T in the Park. Neli päeva väldanud pidustusi niisutasid sagedased rängad vihmasajud. Tugev tuul, mis palju teisi telke minema puhus, hävitas pool prototüüpi. Ühel õhtul laagripaika naastes leidis Harden telgi asemel eest tühja koha. Ta polnud kindel, kas prototüüp oli minema triivinud omal jõul või pikanäpumeestest festivalikülastajate abiga.

Võib ju küsida, et kes sooviks riskida magada telgis, millel on säilivuskuupäev, ent juba uurivad isegi suured autotootjad nagu Ford Motor biolagunevate materjalide kasutamise võimalusi. Hetkel käib töö selliste bakterioloogilise või mikroobse „lüliti” kallal, millega saaks kontrollida biolaguneva materjali lagunemise tähtaega. Poleks ju võimatu varustada ka telgid sarnase biolülitiga.

Muidugi on biolagunevale telgile ka alternatiive. Festivalikorraldajad võiksid vastupidavaid, lihtsaid ja kergesti puhastatavaid telke välja üürida. Inimesed, kes soovivad elada isiklikus telgis, võiksid selle püstitamise loa eest tasuda tagatisraha. Kui nad oma ajutist varjupaika minema ei toimeta, saaks selle raha eest mahajäetud telgid taaskasutatavaks muuta.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!