Nokia avatud lähtekoodi kampaania on kriginal peatunud: ammune liitlane Sony Ericsson loobus Symbiani platvormist Androidi kasuks. Jah, koguni Symbian Foundationi liikmed nagu Sony Ericsson ja Samsung tahavad endi kaissu Androidi.

Ehk peaks Nokia neist eeskuju võtma?

Iroonia peitub selles, et Sony Ericssoni lahkumine ei tee Symbianile kui platvormile suurt kahju. Nad ei müü ju palju nutitelefone.

Nokia on igatahes jäänud ainsaks Symbiani tõeliseks poolehoidjaks. Kui vaadata Symbian Foundationi liikmete nimekirja, siis tõelisi tegijaid nagu polegi.

Symbian pole surnud - Android, Windows Phone ja muud mobiili-opsüsteemid lihtsalt ei tööta tagasihoidlikematel kõnetorudel, mida Nokia miljonite kaupa lettidele paiskab. Ka Nokia ise pole enam kindel, kas valida Meego või Symbian, kuigi viimasele eksisteerib siiski palju rakendusi.

All About Symbiani Steve Litchfield kirjutas isegi parimatest Symbiani telefonidest hävitava kriitikaloo, mis paneb Nokia fännid ja investorid ilmselt hirmust õlgu võdistama. Symbiani kasutajaliides on ju kohmakas, nagu paljudes avatud lähtekoodiga projektides.

Põhiprobleem on aga, et Nokia ei paista mõistvat, mis äris nad hetkel kaasa löövad. Nutitelefonide edu peitub tarkvaras (rakendustes), kuid Nokia rõhub endiselt riistvarale.

Nokia siseinfo põhjal saab maalida olukorrast kurvastava pildi. Tarkvara antakse riistvarapoiste kätte, kes teevad asju nagu rakendusele olemasoleva mälu vähendamine 25 protsendile ja süüdistavad tarkvara, kui projekte ei saada edu.

See poleks problemaatiline, kui nutitelefone ostetaks tänu tehnilistele näitajatele, aga selles vallas kehtib vastupidine. iPhone on nii mõnegi rivaaliga võrreldes riistvaraliselt nõrk, aga inimesed mõtlevad seda ostes pigem rakenduste võluvale maailmale.

Windows Mobile 6.1 muutus ebapopulaarseks mitte seetõttu, et telefonid polnud küllalt head, vaid tarkvara. Ja inimesed ei tunne Windows Phone'i suhtes elevust tehniliste näitajate tõttu.

Me teame, et Nokia suudab valmistada suurepärast riistvara, aga kuidas oleks ka tarkvaraga? Kui vastus pole jah, mida kahtlustame, on aeg ehk Microsofti või Google'i poole pöörduda?