Geel PRO 2000 oli jõudnud kliiniliste katsetuste kolmandasse etappi, kus rohkem kui 9000 naise peal uuriti selle ohutust ja tõhusust, vahendab Novaator.

Aidsi leviku tõkestamisel on suured lootused viirusvastast ainet sisaldavatel tupegeelidel, mis suudaks ära hoida HIV leviku. Eriti tõhus abi oleks sellistest geelidest Aafrikas, kus HI-viirusega nakatumise tase on äärmiselt kõrge ning naised on tihti seksiks sunnitud.

Juulis teavitati esimesest suurest edust sel teemal: Lõuna-Aafrika Vabariigis kliiniliste katsetuste teises etapis suutis geel nimega CARPRISA 004 langetada HIV-i nakatumist 39 protsenti ning geeli pidevalt tarvitanud naiste seas 54 protsendi võrra.

See USA-s Californias asuva firma Gilead Sciences arendatav geel sisaldab viirusvastast ravimit tenofir. Kuigi neid tulemusi võib pidada edukaks, ei ole tõhususnäitajad ilmselt piisavad selleks, et geel saaks ravimina turule toomiseks heakskiidu.

Nüüd läbikukkunuks osutunud geel PRO 2000 on teise põhimõttega, mis põhineb polümeeridel, mis peaksid takistama HIVl rakkudesse sattumist.

Geeli katsetati kahes kontsentratsioonis: kaheprotsendise ja 0,5-protsendisena Lõuna-Aafrika Vabariigi, Tansaania, Uganda ja Sambia kliinikutes. Katsetes osalesid vabatahtlikena naised, kes on vähemalt 18 aastat vanad, seksuaalselt aktiivsed ning nad ei ole HIVga nakatunud.

Osa sai katsealust geeli ning teised geeli, milles toimeainet ei olnud. Kõik said nõustamist, kuidas turvaliselt seksida ning kõigile jagati kondoome.

Naiste HIV-staatust testiti 12, 24, 40 ja 52 nädalat pärast geeli kasutama hakkamist.

PRO 2000 osutus ohutuks kuid ebatõhusaks, teatab katseid kokkuvõttev artikkel, mis ilmus ajakirjas The Lancet. Ohutusega seotud küsimusi esines vähe, kuid HIV-levikus ei olnud geeli kasutanud ja seda mittekasutanud rühmade vahel erinevust. Siiski oli katsetes üks üllatav tulemus: naised olid väga innukad uudset geeli kasutama, tervelt 89 protsenti neist väitis, et kasutas geeli enne seksuaalvahekorda.

Maailmas on 33 miljonit inimest, kes on HIVga nakatunud. Kaks kolmandikku neist elab Aafrikas Sahara kõrbest lõuna poole jäävates riikides.