Google teatas kolmapäeval, et USA ja Kanada elanikud saavad juba loetud päevade jooksul osa uudsest teenusest Calls from Gmail, mis võimaldab Gmaili konto vahendusel tasuta telefonikõnesid teha. Tasuta osa kehtib vähemalt 2010. aasta lõpuni.

Nad ei täpsustanud, millal teenus muutub kättesaadavaks ka mujal maailmas, kui üldse, ega ka mobiiltelefoni kaudu.

Rahvusvahelised kõned on siiski kogu aeg tasulised, aga saavad olema väga odavad: Google'i väitel Põhja-Ameerikast näiteks Suurbritanniasse, mandri-Euroopasse, Jaapanisse või Hiinasse alates 2 USA sendist minutis.

Teenus töötab suuresti nagu tavalise telefoniga helistamine. Kasutajad teevad hiireklõpsu call phone'i (telefonikõne) valikul oma Gmaili vestlusnimekirjas ja tipivadsisse numbri või nime.

Techradari ajakirjanik võttis aga vaatlusele teenuse kaudse (peidetud) hinna, mis seostub praegu veebielus väga olulise teemaga, milleks on netineutraliteet. Vaatleme seda ka.

Alustuseks tuleb märkida, et Gmaili telefonikõned pole muidugi päriselt häälkõned. Google Voice kasutab Skype'i kombel hääleandmete edastamiseks IP-kõnede meetodit (VoIP), täpselt nagu serverid saadavad veebilehti, mp3-faile või e-kirjavahetust.

See pole hääleteenus, see on andmeteenus, mille kaudu liikuvad andmed juhtuvad olema hääled. Google'i teenus on veel üks nael tavaliste telefonikõnede kirstus.

Telefone pole maailmas kunagi eksisteerinud nii palju kui praegu, aga me kasutame neid samas vaevalt peamiselt telefonina. Need on iPodid, videopleierid, Twitterikliendid, mängukonsoolid jne. The New York Timesi andmetel kasutavad inimesed telefone praktiliselt kõigeks peale kõnede tegemise. 90% majapidamistest omab mobiiltelefone, aga kasutatud kõneminutite arv ei suurene sellele vastavalt.

Suureneb hoopis andmekasutus. Tekstisõnumite saatmine tihenes möödunud aastaga 50 protsenti ja 2009. aastal mobiiltelefonide kasutatud andmemaht ületas häälkõnedeks kasutatud andmehulga.

Üllatav, et selleks isegi nii kaua aega kulus. Tuleviku sõna oleks vaid andmepõhine telefonitariif, kus häälkõned liiguks IP-kõnede meetodil ja neid koheldaks nagu igasugust muud andmekasutust, mis lahutatakse igaks kuuks eraldatud kogusest maha.

Nii see edaspidi läheb, aga vaevalt see saab odav olema. Telefonifirmad nõustuvad, et andmekasutus on tuleviku sõna, aga nad pole sellega eriti rahul. Nad on hakanud hiljuti seetõttu isegi eemaldama sõna "piiramatu" oma kasutajatele pakutavatest andmepakettidest.

See on ka põhjus, miks nad netineutraliteedi ideega rahul pole (Google arvab huvitaval kombel, et netineutraliteet ei peaks laienema juhtmeta võrkudele).

Häälkõnede turu käive on vabalanguses ja andmekasutus plahvatuslikult kasvamas, nii et ärge imestage, kui firmad asuvad netineutraliteedi suhtes peagi hävitavale rünnakule. Jutt on odav, aga mida odavamaks see muutub, seda tõenäolisemalt maksame sõnade eest muul viisil tulevikus rohkem.

[Hiljem lisatud] Google'i esindaja andis just Twitteri säutsu vahendusel teada, et esimese 24 tunni jooksul tegid Gmaili kasutajad ses keskkonnas üle miljoni tasuta kõne!