Miljonite veebisaitide käigushoidjad on pidanud otsaga nii-öelda põrgus ära käima, et kasumlikuks muutumiseks piisavalt kaua vastu pidada, aga teatud koorekiht õitseb juba pikemat aega. Nende läbielatu seljatab iga probleemi, mida hilisemad kolleegid on pidanud lahendama.

Heasse seisu jõudmine polnud kunagi kerge. Dot-comi mulli lõhkemisest majanduslanguseni, rahutu veebielu on sundinud paljusid ärist loobuma.

About.com

Enne Wikipediat oli About.com, mis sündis umbes 1997. aastal. Peamine erinevus oli, et About.com palkab oma ala spetsialiste (Guide), kes vastutavad sisu loomise, väljastamise ja püsimise eest. Tänapäevases infoühiskonnas võib see süsteem tunduda veidi liiga suletud, aga The New York Timesi omanikud kindlasti ei hoolinud, kui saidi mõne aasta eest 140 miljoni dollari eest ära ostsid. About.comi senitoodetud infoarhiiv on tõesti muljetavaldav.

Amazon

Amazon sündis 1994. aastal ja Amazon.com domeen läks käiku 1995. aastal. Autorid erinesid normist sellega, et ei oodanud esimeseks nelja-viieks tegevusaastaks kasumit, mis sundis ilmselt mõningaid investoreid pükse märgama. Netikaubamaja on nüüdseks aga dot-comi mulli lõhkemise üle elanud ja kujunenud suurimaks netipoeks, nii et investorid võivad nüüd häid aegu nautida. On siiski huvitav jälgida, kuidas Amazon tihenevas konkurentsis vastu peab.

Ask (Jeeves)

1996. aastal loodud Ask Jeeves (nüüd Ask.com) oli juhtivaid otsimootoreid nende seas, mis vastavad loomulikus keeles esitatud küsimustele. 2005. aastal vahetus nimi praeguse vastu. Sait pole kunagi saanud nii populaarseks kui Google või Yahoo, aga peab tihedal turul endiselt vastu ja väärib selle eest kiitusi.

Buy.com

Buy.com alustas 1997. aastal tegevust elektroonika ja arvutikomponentide netipoena, aga on vahepeal märkimisväärselt kasvanud ja müüb nüüd tervet müriaadi odavaid kaupu. Firma maine pole aga laitmatu ja mõned võtted on neile häda kaela toonud. Nad jätkavad, aga võib tekkida küsimus, et kui kauaks.

CNET.com

1993. aastal rajatud CNet.com oli 1990ndatel ja 2000ndate alguses põhikoht, kust inglise keeles tehnikauudiseid, -arvustusi ja infot hankida. Nad on endiselt tegijad, kuuluvad nüüd CBS Mediale ja püüavad suuremat turuosa hõivata. CBSi toel pole saidil ilmselt lähitulevikus millegi üle muret tunda.

eBay

Miljonid inimesed on alates 1995. aastast eBay netipõhistel oksjonitel asju ostnud ja müünud. Osad tehinguviisid on saidi juurtest üsna kaugele eemale liikunud, aga see on ainult eBay kasvule kaasa aidanud. Seni pole ükski konkurent neile kannale astunud.

Google

1998. aastal loodud Google on sellest nimekirjast edukaim firma, ja Google.com on ka interneti üks menukamaid saite. Hämmastav, kuidas saidi lihtsus on 12+ aasta jooksul nii vähe muutunud. Kui miski pole katki, pole seda vaja parandada, eks?

Monster.com

1999. aastal loodud Monster.com oli tööotsijate saitide esirinnas. See võimaldas oma elulookirjeldused postitada ja tööpakkumisi saada ning oli tõeliselt väärt teenus. Sait on hakanud kahjuks ajale jalgu jääma ja selle koht moodsal pidevalt muutuval tööturul on vaieldavaks muutunud. Aga juba domeeninimi on äge!

Overstock.com

Inimesed on sellest netipoest juba 1997. aastast suurepäraseid pakkumisi leidnud. Sellel on olnud kõrgaegu nagu 2000ndate keskpaik, aga sait otsib võimalusi ka praegu end tuleviku suhtes kindlustada.

PayPal

PayPali praegune kehastus nägi ilmavalgust 2000. aastal, kui Confinity ja X ühinesid. Saidi tõeline kõrgaeg algas aga siis, kui eBay omanikud selle ära ostsid. Nüüd on tegemist netimaksete tõelise suurtegijaga - PayPal on üks populaarsemaid viise, kuidas internetis rahaga ümber käia.

Priceline

1998. aastal loodud Priceline oli tohutult menukas reisimisega seotud kaupadele "nimeta oma hind" süsteemi pakkudes. See kogus esimesel päeval üle 600 000 leheküljevaatamist, nii et kasutajad olid intrigeeritud. Firmal on tekkinud aga raskusi dot-comi lõhkemise ajal kogetud edu säilitamiseks. Priceline jääb aga alati tuntuks William Shatneriga koostöö tegemise tõttu!

Yahoo!

Internet elas 1995. aastal läbi suure muutuse, kui Jerry Yang asutas Yahoo!, mis oli vahepeal üks populaarsemaid internetipaiku. See portaal ühendab endiselt paljusid internetiga. Firma pole paraku hiljuti midagi erilist korda saatnud, ja neile asetatud surve on suur. Aga vähemalt on nad konkurentsis püsima jäänud.