Viie menukaima torrentisaidi hulka kuuluv TorrentReactor omandas nende esindaja väitel umbes 4,5 miljoni rubla (umbes 1,78 miljonit krooni) eest Venemaa väikeasula Gar ja nimetas selle enda järgi.

Viimane kord, kui mõni torrentisait püüdis maaomanikuks saada, kukkus plaan haledalt läbi. The Pirate Bay algatas 2007. aastal Ostame Sealandi kampaania, et pakkuda endile kiiret internetti, autoriõigustest vaba paika ja VIP-kontosid. Paraku kogunes annetustest vajaliku ligi miljardi dollari (täpsemalt 750 miljoni euro) asemel ainult 20 000 dollarit. TPB esindajad kaalusid ostmiseks ka teisi saari, aga mujal polnud korralikku ühendust.

Gar sündis 1958. aastal tänu Vene õigeusukirikuga seotud usurühmitusele. Linnake asub Venemaa keskosas; sellel on 214 asukat, kes teenivad elatist lähedalasuvas linnas isekasvatatud juurvilju müües.

Suurem osa rahast jagatakse elanike vahel ja ülejäänu kulub kohalikule koolile vajaliku kraami ostmiseks, teeparanduseks, masinate ja põllumajandustarvikute hankimiseks.

TorrentReactor otsustas maksta ka interneti-püsiühenduse sisseseadmise eest, mis läheb maksma umbes 900 000 rubla (hetkekursiga ümmarguselt 360 000 krooni), kuna läheduses pole hetkel võrkusid.

Senises Garis oli ainult kolm arvutit, millest üks suhtles internetiga sissehelistamismodemi vahendusel.

Saidi esindajate väitel on nende põhimotiiv humanitaarne. "Saame aru, et see on ainult tilk ookeanis, võrreldes summaga, mida vaja tuhandete teiste külade aitamiseks. Aga me teeme vähemalt midagi täiesti võõraste inimeste aitamiseks. Oleme uhked, et saame seda teha, ja loodame selle üle uhkust tunda ka tulevikus."

TorrentReactori sõnul olid küla esindajad skeptilised, küll aga leebusid praeguses hinnas kokku leppides.

Seda uudist kajastasid arvukad Vene uudiseedastajad, aga ka saidid mujal maailmas.

Jätkuloona suundus Media FM reporter asja kohapeale uurima, kes vestles paari kohaliku inimesega, kes elavad samas rajoonis.

Selgub, et TorrentReactori andmed Garist pole päris täpsed. Seal elab 380 inimest ja arvuteid on rohkem, paljud ka internetiühendusega. Ka tundub, et juurviljakasvatamine pole ainus sissetulekuallikas, sest külas on tuletõrjejaoskond, klubi, poode, postkontor ja 50 õpilasega kool.

Asula müügist saadav 4,5 miljonit rubla meeldiks elanikele küll väga, sest kohalikud teeolud on kohutavad.

TorrentReactori Alex on vahepeal lisanud kommentaari, et nad ei saa küla ümber nimetada. Miks? "See on pikk jutt." Lõpliku otsuse teeks siin Venemaa president.