Maast umbes 62 miljoni valgusaasta kaugusel paiknevate galaktikate kokkupõrge algas juba enam kui saja miljoni aasta eest ning kestab ikka veel, vahendab The Daily Mail.

Tundlate (ingl Antennae) paarisgalaktikad NGC 4038 ja NGC 4039 on ühise nime saanud pikkade putukatundla-laadsete harude järgi, mis süsteemist tehtud lainurkfotodel paistavad.

Aegluubis toimuvas “liiklusavariis” on juba tekkinud miljoneid tähti, mille seast suuremad on juba ka miljoneid aastaid pärast moodustumist supernoovadena plahvatada jõudnud.

Röntgenobservatooriumi Chandra tehtud fotol on näha hiiglasuured tähtedevahelise kuuma gaasi pilved, millesse supernoovade plahvatused on pumbanud küllusliku elementidekokteili.

Taolisest rikastatud gaasist, mille koostis hõlmab elemente hapnikust ja rauast magneesiumi ja ränini, moodustub kunagi tähtede ja planeetide järgmine põlvkond.

Pildil nähtavad eredad punktid on tekkinud ülihiidtähtedest järele jäänud mustadesse aukudesse ja neutrontähtedesse langevast ainest. Mõnede selliste mustade aukude mass võib peaaegu sada korda ületada Päikese massi.