Endine Briti peaminister käskis Inglismaa idaranniku kohal aset leidnud seletamatu intsidendi väidetavalt vähemalt 50 aastaks salastada, sest see oleks võinud põhjustada massilise paanika, vahendab The Daily Mail.

Teadlase väidet kinnitavad äsja avalikustatud ja Briti riigiarhiivi poolt veebis kättesaadavaks tehtud kaitseministeeriumi UFO-toimikud.

Võimalik kinnimätsimine sai ilmsiks, kui toosama mees, kelle väitel oli üks Churchilli ihukaitsjaist tema vanaisa, 1999. aastal valitsusele kirjutas ja intsidendi kohta aru päris.

Ta kirjeldas, kuidas tema sõja ajal kuninglikus lennuväes teeninud vanaisa viibis juures, kui Churchill ja USA kindral Dwight Eisenhower arutasid, mida UFO-vaatluse asjus ette võtta.

Mees, kelle nime toimikutes ei leidu, ütles, et pealtnägijate sõnul olla Churchill hüüdnud: “See sündmus tuleb otsekohe salastada, kuna see tekitaks rahva hulgas massilise paanika ning hävitaks inimeste usu kirikusse!”

Väidetavalt juhtus intsident sõja lõpu poole Prantsusmaalt või Saksamaalt naasva kuninglike lennuvägede luurelennukiga.

Inglismaa ranniku lähistel või kohal lähenes lennukile kummaline metallist objekt, mis ühtlustas oma kiiruse ja kursi mõneks ajaks lennuki omaga, seejärel kiirendas ja kadus.

Teadlase sõnul arutasid Churchill ja kindral Eisenhower seda sündmust, kusjuures kumbki neist ei teadnud, mida vaadeldud objekt endast kujutas. “Kumbki ei suutnud vaatlust mitte kuidagi veenvalt selgitada, mis tekitas väga tõsist muret,” ütleb teadlane.

“Vestluses Churchilliga välistas (sõja ajal Cumbria piirkonnas töötanud) konsultant võimaluse, et tegemist oli raketiga, sest rakett ei saa järsku kiirust aeglasema lennuki omaga võrdsustada ning seejärel uuesti kiirendada. Tema väitel polnud tollal isegi ette kujutatud midagi, mis taolisi manöövreid võimaldanuks.”