Xerox Alto (1973) ja 8010 Star (1981)

1973. aastal ilmunud Xerox Alto oli esimene graafilisel kasutajaliidesel põhinev arvutisüsteem. See oli ka esimene, mis põhines töölaua ideel, kuhu saab dokumente ja objekte asetada. Alto autorid nägid seda uuringuarvutina ega toonud seda tavaturule, aga kuna Xeros müüs seda kokku 2000 eksemplari, sai sellest inspiratsioon Apple'i Lisale (1983) - ja paljud Alto disainiideed sündisid uuesti Xerox Staris. Nagu näete, mitmed siinsed ideed nagu Calculator, Document, Folder ja Trash pole ligi 30 aastaga muutunud.


Apple Lisa (1983)

Apple'i Lisa muutis graafilised kasutajaliidesed populaarseks. Süsteemi arendamine algas 1978. aastal ja võttis palju eeskuju varasematest Xeroxi arvutitest. Adobe võttis töölauapõhise disaini üle, sest lootis algajatele töö sellega kergemaks teha.

Lisa graafiline kasutajaliides oli oma ajas eeskujulik, kuna sisaldas liigutatavaid vidinaid* (Desk Accessory) nagu rippmenüüd. Ikoonid pole Xeroxi omadest väga erinevad, välja arvatud suuruselt, ühepiksliliselt kontuurilt ja arvutilt eelistuste ikoonina.

* vidin - graafilise kasutajliidese osa, mis kuvab informatsiooni või pakub kasutajale võimalust suhelda opsüsteemi või rakendusega. Näiteks ikoonid, rippmenüüd, nupud, valikuboksid, edenemisnäiturid, märkeruudud, kerimisribad, aknad, aknaservad akna suuruse muutmiseks, vormid jm.

(Mugavuse huvides on kõik Apple'i arvutite pildinäited siin koos, vanuse järjekorras vasakult paremale)


Apple Macintosh 1.0 (1984): kunstilised ikoonid

Aastaga näeme juba rohkem täiendusi, näiteks hiirega teisaldades kopeerimine (drag and drop), liigutatavad aknad ja uued ikoonid. Ikoonide autor on oma ala legend Susan Kare, kelle töölaad oli lihtne. Tema enda sõnul: "Ma usun, et head ikoonid on pigem teemärgid kui illustratsioonid, ja peaks ideaalis edastama ideed selgel, täpsel ja meeldejääval viisil. Püüan selgust ja lihtsust isegi siis, kui palett ja resolutsioonivalikud on suurenenud." See tuumfilosoofia on Apple'i varase kommertsedu põhjaks.

Atari TOS (1985): isomeetrilised ikoonid

On tähtis meeles hoida, et graafilised kasutajaliidesed polnud Apple'i süsteemide pärusmaa. 1980ndate teisel poolel müügile jõudnud koduarvuti Atari ST töötas TOS nimelise operatsioonisüsteemi all, millel oli samuti töölauapõhine minimalistlik kasutajaliides. Selle eripäraks on isomeetrilised ikoonid (failisahtlid).

Amiga Workbench (1985): neljavärvilised ikoonid

Workbench oli Amiga 1000 koduarvutile tehtud graafiline kasutajaliides, mis oli rohmakatest ikoonidest hoolimata oma ajast ees (nt kohandatavad hiirekursorid, neljavärviline graafika, mitme seisundi ikoonid). Võite näha Workbenchi ikooni kaht seisundit alloleval pildil. Amiga loobus töölaua metafoorist ja valis selle asemel tööpingi, kus failide asemel on sahtlid.

Windows 1.0x (1985)

See on Microsofti esimene graafilise kasutajaliidesega opsüsteem, mille ikoonid on sama rohmakad nagu Workbenchil, aga ei kasuta värve. Huvitav näha, et Windows Painti esimesed ikoonid kasutavad MacPaintist erinevaid sümboleid, eriti Spray Painter.

(Mugavuse huvides on kõik Microsofti näited koos, vanuse järjekorras vasakult paremale)

GEOS Commodore 64 jaoks (1986)

GEOS on siin nimekirjas, sest oli omal ajal Macintosh 1.0 järel kõige populaarsem graafiline kasutajaliides, kui müügilejõudnud koopiate arvu põhjal otsustada. Ikoonid on omapärasemad kui Windowsis ja jagavad Maci filosoofiat, et need peavad olema selgelt väljendatud metafoorid.

Macintosh System 7 (1991)

Esimene värviline Maci operatsioonisüsteem. Võite märgata, et ikoonid on natuke reljeefsemad, et tunduks "klikitavad".

Windows 3.1 (1992)

Microsoft palkas Windows 3.0 puhul Susan Kare'i, kellest oli juba juttu Macintosh 1.0 puhul, ja kes muutis ikoonid palju nägusamaks. 3.1 puhul täiustas ta nii värve kui disaini. 3.1 on esimene Windowsi platvorm, millel on eelpaigaldatud True Type'i fondid.

Windows 95 (1995)

Windows 95 pakub rohkemavärvilisi ikoone ja enam isomeetrilisi disaine. Windows 95 disain on täiesti uus ja sisaldab Windowsis ka tänase päevani kasutatud elemente nagu tegumiriba, menüü ja Microsofti kuulus Start-nupp.

Macintosh OS 8 (1997)

Mac OS 8 ikoonid on eredamad kui enne ja renderdatud näitama tugevat valgusallikat. Macintosh hakkab ka kasutama isomeetrilist stiili ja tugevat "rippvarju".

Mac OS X v10.0 (2001)

USAs üliõpilaste seas tuntud hellitusnimega Jelly Mac (Želee Mac), sest ikoonide viimistlus oli ultraläikiv ja plastilise želee stiilis. Ikoonid on ka OS 9-ga võrreldes suur hüpe edasi, mis ilmus kaks aastat varem ja näeb välja umbes sama nagu OS 8. Ikoonid on ilmselt Docki tõttu renderdatud sirgjooneliselt või natuke kõrgemast vaatenurgast. Disainitud Aqua motiivil, näeme ikoonides keerukaid peegeldusi, tekstuure ja esiletõsteid. Aqua motiiv tegi selle ikoonidisaini ilmselt ihaldusväärsemaks kui see muidu oleks olnud.

Windows XP (2001)

Microsoft tõi 2001. aastal välja järgmise täiesti uue opsüsteemi. Sellel on küllastatud värvipalett ja ikoonidel pehme illustreeritud välimus, mis kasutab üht valgusallikat ja poolläbipaistvat rippvarju. Kasutusel on endiselt isomeetriline stiil.

Mac OS X Leopard (2007)

Mac loobus triipudest ja võttis kasutusele 3D-peelgelduva Docki, kus ikoonid peal isuvad. Kroomi, klaasi ja peegelduste kasutamine on sama populaarne nagu ikka. Ikoonid ei muutu alates v10.0-st palju.

Windows 7 (2009)

Windows 7 ikoonid on XP omadest täiesti erinevad ja sarnanevad rohkem Vista omadega. Vista ja 7 peamine erinevus on suund, kuhu ikoonid on pööratud. Me pole selle muutuse kohta mingit ametlikku käsitlust leidnud, aga selle kohta on teisedki huvi tundnud. Windows 7 ikoonid on varasematest ka pehmemad ja klaasjamad.

(Ekraanitõmmised pärinevad vastavast tarkvarast ja ilmusid algartikli juures)