Kõnealune Boule-nimeline geen paistab olevat ainus teadaolev geen, mis on üksinda nõutav seemnevedeliku tootmiseks kõigi loomaliikide juures putukatest imetajateni, vahendab LiveScience.

“Meie tulemused näitavad ka, et hoolimata keerukusest on inimestel seesama fundamentaalne, ühine element kõigi evolutsiooni-liinidega ülimalt lihtsate kärbesteni välja,” ütleb Loodeülikooli Feinbergi-nimelise arstiteaduskonna sünnitusabi- ja günekoloogiaprofessor Eugene Xu.

Boule-geeni rolli avastamine loomaliikide põlistamise juures võimaldab paremini mõista meeste viljatust, meestele mõeldud rasestumisvastaste ravimite võimalikku sihtmärki, ning võib anda uue suuna pestitsiidide väljatöötamisele või arstiteaduse arendamisele võitluses nakkuslike parasiitidega.

Enne värsket avastust ei teadnud teadlased, kas mitmesuguste liikide toodetav seemnevedelik pärineb samast prototüübist. Paljudes evolutsioonilistes stsenaariumides on teatud omadused arenenud sõltumatult — näiteks nii linnud kui ka putukad lendavad, ent nende tiivad on tekkinud ja arenenud teineteisest täiesti sõltumatult.

Uurimuse raames leidis Xu, et geen Boule esineb mitmete eristuvate evolutsiooniliste liinide — inimeste, imetajate, kalade, putukate, usside ja mere-eluliste selgrootute — spermas. Uurimuse raames kasutati merisiiliku, kuke, äädikakärbse ja kala seemnerakke.

Tulemused olid ootamatud, sest paljudele soospetsiifilistele geenidele, kaasa arvatud muudele sperma tootmisega seotud geenidele, avaldub reeglina evolutsioonilise muutumise surve.

“See on tõesti üllatav, kuna sperma tootmine on loodusliku valiku pidev sihtmärk,” ütleb Xu. “See kaldub muutuma, sest spermaspetsiifilistele geenidele avaldatakse tugevat selektiivset survet areneda. Paljunemisedukuse parandamiseks ilmneb täienev surve, mis ajendab isaseid olema eriliselt võimekad. See on ainus soospetsiifiline element, mis liikideüleselt muutunud ei ole. Küllap on see nii oluline, et ei saagi muutuda.”

Spermageeni avastamisel võib olla mitmeid praktilisi rakendusi inimeste tervishoius. Näiteks hiir, kellelt Boule eemaldati, paistis olevat igati terve, aga lihtsalt ei tootnud spermat.

“Spermaspetsiifiline geen nagu Boule on ideaalne sihtmärk meestele mõeldud rasestumisvastase aine jaoks,” ütles Xu. Boule võib kahandada ka sääskede ja muude parasiitide levitatavatesse haigustesse nakatumise määra.

“Meil on nüüd üks tugev kandidaat geneetiliseks sihtmärgiks, mille kaudu nende sigimist kontrollida,” ütles Xu. “Meie töö annab mõista, et Boule-geeni töö katkestamine loomade organismis häirib tõenäoliselt nende paljunemist ja võimaldab ohtlikke parasiite või pisikuid kontrolli all hoida. See võib anda uue suuna pestitsiidide, aga ka nakkusohtlike parasiitide või pisikukandjate vastaste ravimite väljatöötamisele tulevikus.”

Uurimus ilmus ajakirjas PLoS Genetics.