Arvutiturvalisusega tegelev firma Sophos teatas, et Aasia suutis küll aasta esimeses kvartalis Euroopast rohkem spämmi väljastada, aga meie mandri esindajad kujunesid "võitjaks" teises kvartalis.

Euroopa tulemus aasta teises veerandis oli toota üle kolmandiku maailma ette jõudnud e-rämpskirjadest.

Põhitegijaks kujunes Suurbritannia, kust pärineva e-rämpsposti maht kasvas korralikult. Sellest riigist pärines 4,6 protsenti ülemaailmsest spämmist, mis seab Albioni udused kaldad riikide arvestuses neljandale kohale. Esimeses kvartalis jäid britid veel üheksandaks.

Euroopal aitasid troonile tõusta ka kasvav spämmipõlvkond Prantsusmaalt, Itaaliast ja Poolast.

Aasia tulemused üldiselt kahanesid, nii Vietnam kui Hiina langesid riikide arvestuses mõlemad viis kohta, vastavalt kümnendaks ja kahekümnendaks.

Maailma suurim spämmigeneraator on endiselt Ameerika Ühendriigid, kust pärines teises kvartalis 15,2 protsenti üldmahust (esimesest veerandis 13,1 protsenti). Teisel kohal oli India (7,7 protsenti) ja kolmandal Brasiilia (5,5%).

Suurbritannia oli viies, nagu mainitud. Sellele järgnesid Prantsusmaa (4,1 protsenti), Saksamaa (4), Itaalia (3,5) ja Venemaa (2,8).

Spämm moodustas Sophosi andmetel ärimaailma e-posti serveritesse jõudnud e-kirjadest 97 protsenti.

"See koormas võrguressursse ja kulutas tohutu ajahulga produktiivsuse näol. On väga keerukas teha kasutajatele selgeks rämpskirjades linkidel või manustel klikkimise ohud, ja selle, et nende arvutid võivad olla juba küberkurjategijate kontrolli all," seletab Sophosi Graham Cluley. "See jääb endiselt ülemaailmseks probleemiks, kuni spämmijatele raha sisse toob. Kurjategijatel tasub äri mõttes jätkata isegi siis, kui ainult pisike osa adressaate linkidel klikib."