Samsungi 46tolline 3D-teler (UN46C7000)

Poisid ei kasva kunagi suureks, ainult mänguasjad suurenevad: see oli esimene mõte, mis tekkis, kui Samsungi 3D telerit karbist välja võtsin. 46tolline ekraan on jahmatavapanevalt suur pind, teler oli nii lai, et vaevu suutsin käed välja venitada ja servadest kinni võtta.

Füüsilisi mõõtmeid arvestades on esimeste LED-teleritega võrreldes palju muutunud. Teler on nii õhuke, et võib n-ö kapi taha peitu panna (kitsaimast kohast 2,65 cm, laiemast 30,3 cm). Ekraani suurus lisas ka raskust, teler on pakendis 23 kg ja ise 16 kg.

Ülesseadmine ei võta tükki küljest kelleltki, veidi kruvikeerajaga mängimist ja teler läheb seinale või jalale seisma, mõlemad kinnitused on pakendis kaasas. Lisaks on kõikvõimalikud ühenduskaablid, üleminekud, juhtmehoidja ja pult.

Ühendusvalik on mitmekülgne. Kaks USB pesa, üks ketastele-mälupulkadele, teine teenindamise ja (Samsungi) USB Wi-Fi pulga jaoks. Neli HDMI pesa ja erinevad üleminekud (Scart, komponent, VGA jm), optiline heli, kohtvõrk ja CI-kaartide pesa (kiipkaardilugejale).

Teleka vaatamine on lausa lust ja lõbu. Ükskõik mis kanalit ei proovinud, pilt oli ilus, terav ja õiges proportsioonis. Sama kehtis USB pulgalt või kõvakettalt filmi käivitades, teler täiustas pildiomadusi ise, nii et tulemust võis pidada mõne filmi puhul lausa hiljutiseks uusväljalaskeks.

USB-meedialt saab esitada filme ja muusikat ning vaadata pilte. Ei midagi raskemat kui seadme ühendamine ja paar-kolm sekundit ootamist, mispeale teler pakub seadmelt mängimist. Olgugi et selline võimalus on juba enamustel uutel teleritel olemas, on see võrratult kiire ja mugav funktsioon.

Tõmbenumbrina reklaamitud 3D-valmidust proovides olid ootused suuremad kui tulemused. Tavalist 2D pilti 3D-ks konverteerides ei olnud efekt piisavalt mõjus, et märgata näiteks vutikohtumisel palli enda poole lendamist. Samuti ei avaldanud muljet täispika arvutianimatsiooni "Koletised tulnukate vastu" („Monsters vs Aliens") 3D-versioon. Ruumiline efekt tekib muidugi aktiivprillidega, mida oli telekaga kaasas ainult üks paar, niiet kogupere elamusteks peab rohkem prille ostma.

Seadme parimaid omadusi on ilmselt võrgutugi. Kui ülemineku vahendusel võrgujuhe teleka külge ühendada, pääseb ligi Samsungi Internet@TV-le, mille kaudu Samsung lisab internetifunktsionaalsust televiisorile. See tähendab näiteks YouTube'i videode vaatamist (otsing kahjuks puudub), veebikaamera olemasolu korral skaipimist, teleripuldiga lihtsate mängude proovimist, Facebooki ja Twitteri kontode külastamist jne. Rakendused lisanduvad Samsung Apps osakonna kaudu, mis tundus hetkel tühjavõitu, kuid paljulubav.

Võrgutugi võimaldab ka teist suurt plussi: vaadata filme otse arvutist, ilma USB-ketaste jamata. Tuleb ainult paigaldada Samsungi tunnistatud jagamisprogramm (seekord PC Share). Rakendus sobis ka Samsung Wave'i telefonile, millega saab filme vaadata telefoniekraanilt või suunata pilt otse testitud telerisse.

Samsungi BD-C6900 Blu-ray mängija

Välimuselt ilus, musta läike ja LED-indikaatoritega kõhnuke mängija jättis karbist välja võttes kohe hea mulje. Puutetundlikud nupud valge LED-valgustusega tegid asja veelgi ilusamaks. Nagu teleril, on ka sellel võrgutugi, mis toimib sisse ehitatud Wi-Fi või tavalise võrgu kaudu, milleks on pistik. Samuti saab läbi pleieri esitada PC Share'i jagatud faile arvutist, mis võimaldab teiste televiisorite omanikel kasutada võrgumeedia võimalusi ka lihtsamates-odavamates telerites.

Pult toetab automaatselt ka Samsung teleka kontrollimist, ehk siis saab vähendada laual lebavate pultide arvu.

Mängib nii DVD kui Blu-ray plaate automaatselt, andes sellest ka märku telekale (automaatselt TV pealt mängijale lülitudes). HDMI, 1080p 3D pilt ja kõrglahutusega heli tagavad kindlasti suurepärase filmielamuse.

Kokkuvõtteks

Teleri pildikvaliteet, võimalused ja tarkvara on igati korralikud ja head, 3D-funktsioon aga kahjuks nõrgavõitu. Kuna see on peamine müügiargument, leiame, et teler oma hinnasilti (Euronicsis 34 000 krooni) praegu ei õigusta. Blu-ray pleieri hinnasilt jääb 6000 krooni kanti, mis on omadusi ja võimalusi arvestades isegi vastuvõetav (võimeline nii netis käima kui Blu-rayd esitama, investeering mitmeks aastaks).

(Fotode õigused: teler ja pleier Samsung, telefon REUTERS.)