Otsus põhineb juuni lõpus algatatud kohtuasjalt, kus keegi njuujorklane Paul Ceglia väidab, et talle peaks kuuluma 84 protsenti ülimenukast ja -tulusast Facebooki sotsiaalvõrgust.

Ceglia maksis oma sõnul 2003. aastal Facebooki asutaja Mark Zuckerbergile tuhat dollarit, et too ehitaks Harvardi ülikooli õppuritele veebisaidi The Face Book, mis meenutaks funktsioneerivat netipõhist aastaraamatut. Ceglia pidi oma investeeringu eest vastu saama 50protsendilise osaluse.

Hageja nõudis Facebookilt selle rahakontodele ligipääsu äravõtmist, aga kohtunik valis leebema tee (varade külmutamine).

Sotsiaalvõrgu esindajad on avalikkusele väljendanud oma veendumust, et kohtuasi on alusetu ning see tuleb ruttu lõpetada. Eks näis, mis edasi saab. Alusetu on juba New Yorgis seitse aastat hiljem lepingu rikkumise eest hüvitust nõuda, kuna seda tohib teha kuus aastat.

Facebooki väärtuseks loetakse hetkel 15 miljardit dollarit.

Ceglia jõudis kohtuasjaga seoses uudistesse juba möödunud aastal, kui tema puugraanulikütet tootev firma Allegany Pellets võttis klientidelt 200 000 dollarit raha ette ja ei andnudki kaupa vastu. Ceglia jäi firma varadest seetõttu ka ilma. Nüüd siis on kellegi teise kord kannatada, vähemalt tema meelest.