Victoria muuseumi teadusdirektor Mark Norman on peajalgseid, kaheksajalgu, kalmaare ja seepiaid, uurinud üle paarikümne aasta. Ta ütleb, et on kaheksajalg Pauli imeliste ennustuste suhtes skeptiline, kuid mereelukaid ei tohi mingil juhul alahinnata, vahendab Novaator ABC Newsi uudist.

“Nad on suure ajuga targad loomad, kes suudavad korda saata imelisi asju,” ütles ta. “Pauli tegemised avaldavad muljet ja ma ei oska öelda, kas ta on selgeltnägija, kuid need loomad on võimelised paljukski, nii et kes teab. Ma ei hakka purustama teiste inimeste usku vaid seetõttu, et ma sellesse isiklikult ei usu.”

Äsjalõppenud jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal suutis Oberhauseni okeanaariumis elav kaheksajalg Paul ennustada täpselt kõigi seitsme Saksamaa koondise peetud mängu tulemused ning ennustada ka, et finaalis suudab Hispaania võita Hollandit.

Kaheksajala ette pandi kahe riigi lippudega klaaskonteinerid, mis sisaldasid toitu. Kummast klaaskastist kaheksajalg toidu välja koukis, oligi ennustuse kohaselt võitja.

Normani sõnul oleks jääb ta ettevaatlikuks, kui juttu tuleb sellest, kas nende ennustuste taga võis olla mingit teaduslikku alust. Näiteks lippudel pole kaheksajala jaoks mingit tähtsust, sest värve loom ei erista.

“Siin on võimalikud mitmesugused tegurid. Näiteks puhas juhus, aga ka võimalus, et inimene, kes konteineritesse toitu pani, lähtus oma kõhutundest kuidas asjad võiks minna ja pani hiljem ennustuskonteineriks osutunusse veidi paremaid palasid.”

“Nad (kaheksajalad) eelistavad krevette või krabisid karpidele, sest viimased tuleb lahti saada. Mu meelest oli see vaimustav, aga lõpuks on siin küsimus ikkagi selles, kas uskuda tulevikuennustustesse ja siinkohal olen ma skeptiline.”

Kuid kaheksajalgadel on tema sõnul siiski terve rida imelisi omadusi. Näiteks suudavad nad inimese rahvahulgast ära tunda, suudavad õppida purgilt kaant maha keerama, et saada seest krevette kätte. Kaheksajalad võivad kasutada kookospähklikoort kilbina ja selle alla varjuda, kui mingi oht on ähvardamas.

Normani sõnul saavad kaheksajalad looduses hakkama palju imelisemate asjadega kui seda on tuleviku ennustamine.

“Indoneesias elab miimkaheksajalg, kes peidab oma kuus jalga ära ning teeb ülejäänud kahega järele mürgiste meremadude liikumist,” ütleb ta. Samamoodi suudab see kaheksajalg jätta endast mulje, et on hoopis vöödiline tiibkala.

“Nende nahk on ülihea lahutusvõimega värvimuutev organ, sisuliselt oli neil 3D televisioon naha näol olemas sadu miljoneid aastaid enne seda, kui meie omadega puu otsas alla saime”.

Sõltumata sellest, kuidas suhtuda Pauli ennustustesse on Normani sõnul üks kindel. Järgmise MMi ajal Paul enam ennustusi ei anna, sest kaheksajalad elavad tavaliselt kuni kolmeaastaseks ning Paulil on juba vanust kaks ja pool.