1) See on punkt, kus Microsofti plaanid muutuvad tõsiseks. Neil ei jää muud üle, kui nad tahavad mängus püsida. Aga kas nad saavad üldse oma šansi kõrilõikajalikul turul?

2) WP7 ilmub väidetavalt septembris. Seda kinnitavad netti jõudnud MSi dokumendid. Uuele opsüsteemile keskendumine on osaliselt ka põhjus, miks kõigest kaks kuud turul püsinud Kin-pere telefonid ajaloo prügikasti sattusid. Kinide arendajad kuuluvad nüüd WP7 tiimi.

3) Mängud on tõsine äri. Mobiilimängudel on opsüsteemi tuleviku määramisel kaalukas roll. Microsoft kinnitab, et Xbox Live Arcade'i teoseid saab olema kerge WP7 keskkonda portida. Nad loodavad kujuneda mobiilimängude liidriks.

4) WP7 peab kanda kinnitamiseks vaeva nägema. Gartneri andmetel olid aasta esimeses kvartalis müüdud nutitelefonidest 44 protsenti Symbiani seadmed, 19 protsenti RIM-i, 15 protsenti Apple'i, 10 protsenti Androidi ja ainult 7 protsenti Windows Mobile'i seadmed. Tippu on pikk tee.

5) WP7 telefone peaks ilmuma suur hulk. Algne operaatorite nimekiri, mis teevad sellega koostööd, on muljetavaldav: AT&T, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica (O2 omanikud), Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless ja Vodafone. Tootjatest on juba paadis Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba ja Qualcomm. Wowsers. Teada on näiteks LG mudelid E900 ja C900 ning SGH i707 Samsungilt.

6) Kasutusel on Dorado, mis märgib Zune'i tarkvara PC keskkonnas. See sünkroniseerib andmeid Windows Phone'i ja arvuti vahel. ActiveSync on vilets, eks?

7) Kopeeri ja kleebi funktsioon aga puudub. MSi esindajad on märkinud ajapuudust, sest selle lisamine tulnuks üldise kvaliteedi arvel. Antud juhul valisid nad kontekstitundlike tööriistade arendamise, mis puutub infosse nagu telefoninumbrid ja aadressid.

8) WP7 kõlbab nii tööks kui meelelahutuseks. Sellel on nt äriinimeste meelitamiseks ühilduvus Exchange'i ja Office'iga. Sellel on mitte ainult kaks Exchange Active Synci ühendust, vaid ka võimalus sünkroniseerida nii palju (tõuke) e-posti kontosid nagu soovite. Android 2.2 ja iOS 4 võimaldavad selles aspektis hetkel korraga kaht.

9) Multitegumtöö puudub. Opsüsteem töötleb korraga keskseid teenuseid nagu muusika ja telefonikõned, aga teiste tarkvaraloojate rakendustele multitegumtöö tugi puudub - sarnane iOS4 eelse iPhone'iga. Leidub aga tugi tõuketeadetele, nii et nn kolmandate osapoolte rakendused saavad isegi suletud kujul teateid saata. Multitegumtöö lisandub ilmselt WP7 hilisemates väljalasetes, kuid Microsoft eelistab hetkel akukestvusele konservatiivselt läheneda.

10) WP7 on suhtlemiseks suurepärane. People Hub on parim seni nähtud viis, kuidas kogu suhtlus ühte paika kokku tuua (k.a sotsiaalvõrgud). Seda vähemalt MSi esindaja sõnul.

11) WP7 telefonidele on endiselt ette nähtud WVGA (800 x 480) ekraanid. Meile sobib. Aga see võib rahakotile mõjuda, nii et Microsoft lisab tulevikus ka HVGA (480 x 320) ekraanid, mis tähendab, et rakendusi peab madalama lahutuse tarbeks ümber skaleerima. Android sai sellega hakkama, ilmselt saab WP7 ka.

12) Kasutajaliidese keskmes on elavad paanid (live tiles). Nutitelefonide kasutajaliideste suurim trendiseadja on praegu Apple'i iPhone, aga Microsoft leidis vähemalt võimaluse natuke uuendada. Nad võtsid Zune'i kasutajaliidese parimad aspektid ja kombineerisid need dünaamiliste paanidega, mis on taibukas lähenemine. Meeldib.'

13) Bing! Windows Phone 7 seadmetel saab olema riistvaraline nupp Bingi otsingumootorile, et ühe vajutusega kõikjal otsingutele ligi pääseda. Spetsiaalne lahendus keskendub esmajoones kõige asjakohasematele ja kohalikele tulemustele. Nii et kui sisestate otsingusse "pizza", otsib see esmalt läheduses asuvaid ettevõtteid.

14) Reklaamidest juba puudus ei tule. Selleks on platvorm Toast.

15) Jõudlusest samuti puudust ei tule. Seda tõestas juba märtsis nähtud katse arendajate üritusel. Kuna enamikes WP7 seadmetes on miinimumiks 1 GHz protsessor, pole see ka ime.

16) Sisu korraldavad Hubid ehk jaoturid. Sarnase sisu kokkukogumine on tore idee. Jaotureid on kuus, nende hulgas Inimesed, Office, Xbox Live ja rakenduste pood.

17) Arendajatel on küllaga vahendeid uute lahedate rakenduste loomiseks. Näiteks multipuutetugi, kaamera, GPS, tõuketeated, kiirendusmõõtur, tugi Silverlightile jms.

18) Digipood (Marketplace) on parem kui enne. Uued on nii disain kui korraldus. "Aktiivne kaup" suurendab võimalust mingit kaupa märgata. Maksevõimaluste arv suureneb.

19) "Proovi, enne kui ostad". Microsoft lubab ka, et kohe n-ö esimesel päeval on saadaval "piisavalt" rakendusi ja kasutajaliides ei upu enam ikoonide alla.

20) Mälukaartide tugi puudub. (See on nüüd küll halb.) Täpsemalt tuleb leppida telefoni andmeruumiga või "lukustatud" mälukaardiga aku all. Miks? Pole aimugi.

21) Sünkroniseerimine toimub ka üle Wi-Fi. Apple, püüdke selles järele jõuda.