Apple'i värske iPhone 4 juppideks lammutamine paljastas, et Hiina linnas Shenzenis toimuv tootmine on väiksemate kulude hulgas, mis selle hinnas kajastub. Täpsemalt 7 protsenti kogu tootmishinnast. Sama käib muidugi paljude seadmete kohta.

See on määratud aga peagi muutuma, sest Hiina poolt mõjutavad seda arvu tööliste vähenemine, jüaani tugevnemine ja samas töötajate elukalliduse tõus inflatsiooni ja eluasemehindade tõttu.

The New York Times kirjutas, et "meeleheitlikud tehaseomanikdu alustavad juba tootmise kolimist riigi peamisest elektroonikavalmistamise keskusest Shenzenis odavamate regioonide poole kaugel läänes, isegi sügavale Hiina mägisele sisemaale."

CLSA tehnoloogiaanalüütik Jenny Lai teatab: "Elektroonikafirmad püüavad leida viise kõrgemate kuludega toimetulekuks. Nad on pidanud juba tegema järeleandmisi, nii et rohkem kokku hoida pole kerge."

Paljud Hiina tehasetöölised saavad tunnis töötasuks vähem kui dollari, et iPhone'i ja muud sarnast moodsat tehnikat kokku panna. Foxconni juhtum on palju kajastamist leidnud ka Fortes, kus inimesed hakkasid meeleheitest lihtsalt enesetappe tegema.

Tootmishindade tõus mõjutab paljusid osapooli, kes toodavad moodsa tehnika arvukaid komponente nagu kiibid, akud, plastmassümbritsed ja trükkplaadid. Kui Hiina osapool hakkab rohkem raha nõudma, tõstavad ilmselt hindu nemadki. Ja vaevalt näiteks Apple tahab hakata tekkinud vahet omast taskust "kinni taguma".

Apple'il on isegi hea seis - nende tulumarginaal on kuni 60% ja neil jagub jõudu partneritelt paremaid diile pigistada. Paljud teised tootjad naudivad analüütikute sõnul aga palju väiksemat tulu. Hiina osa sellest on veel eriti tühine, suurem osa väärtusest jääb kaubamärgi omanikele, levitajatele ja edasimüüjatele. Hiina vabrikud püsivad pinnal, sest need on nii tõhusad - toodavad odavalt palju.

Tehnika tegelike tootjate maailm on tavakasutajale peidetud. Aga tegu on 250 miljardi dollarilise äriga, kus väike hulk lepingulisi tootjaid (Foxconn, Flextronics, Jabil Circuit jm) teenindavad kõiki globaalseid tehnikafirmasid.

Hiina on sellisest ärist aga analüütikute sõnul väsimas. Nii riik kui tehnika tegelikud tootjad teenivad õige vähe. Georgetowni ülikooli rahvusvahelise äri professori Pietra Rivoli sõnadega: "Hiina ei taha enam maailma töötuba olla."