Mida multifunktsionaalsemaks mobiiltelefonid muutuvad, seda enam teisi digiseadmeid need masskasutusest kõrvale tõjuvad. Techradari sait tegi ülevaate kõigest, mida nad ajaloo prügikasti on saatnud, või ähvardavad peagi saata.

Fotokad

Nokia tulevasel nutifonil N8 on 12megapiksline kaamera tundliku pildisensori ning ohtrate võimalustega valgusbalansi ja isegi säritusastme sättimiseks.

Tähtsamgi veel, enamik taibutelefone viibivad päev läbi kasutaja lähedal ja kaotavad vajaduse lisaks digikaamerat kaasa võtta, eriti kui kvaliteet on jämedalt võttes sarnane. Uutel telefonidel on isegi stseenivalikud ja kõrglahutusega video salvestamine.

MiFi ruuterid

MiFi seade on suurepärane, kui teil on ainult üks mobiili andmeside plaan ja kari inimesi läpakatega. Seda saab isegi autos kasutada. Aga see muutub üleliigseks, kui kasutada näiteks Palm Pre Plusi või HTC Evo 4G-d, mis töötavad samuti mobiilsete kuumkohtadena, et 3G-ühendust üle Wi-Fi laiali jagada. Android 2.2 muudab reaalseks ka telefoni ribalaiuse jagamise.

Kaasaskantavad videokaamerad

Nutitelefoniga videot salvestada? Mõned ainult ühmavad sellele mõeldes põlglikult - kvaliteet on kohutav ja seadet ei saa liikumatult hoida! Kui aga kasutada Gorillapodi, võib iPhone 3G kolmjalaga paigale seada. iPhone 4 lisas Apple'i fännidele ka 720p kõrglahutusega video. Nagu need tapsid digikaamera, lasevad nutifonid video Qiki abil otse internetti striimida, ja telefon on ju alati kaasas.

Kaasaskantavad projektorid

Kaasaskantav projektor nagu HP Notebook Projector tuleb seinale pildi edastamiseks ühendada sülearvuti või nutitelefoniga. See tuleb kasuks nii ärikoosolekutel kui filmiõhtutel. Uued mudelid nagu HTC Evo 4G või Nokia N8 lisavad ka HDMI-juhtme, nii et telefoni saab projektorite või HD-teleritega suhtlema panna (juhe on kindlasti kergem ja kaasavõetavam kui teine vidin). Innovaatoritest nagu Samsungi Beam me ei räägigi.

Digimeediaadapterid

Apple TV ja Roku sarnased seadmed on suurepärased - digiboksid, mis suhtlevad teie Wi-Fi võrguga ja võimaldavad koduarvutist muusikat, filme ja fotosid voogedastada. Nutifonid on meelelahutuse edasijuhtimiseks aga isegi etemad, kui andmeruum otsa ei saa. Nokia N8 suhtleb HD-teleritega ja kasutab isegi Dobly Digital Plus ruumilist heli.

Netbookid

Netbookid ehk peamiselt netikasutuseks mõeldud kerged läpakad osutusid lühiajaliseks vooluks. Kitsad klaviatuurid, aeglased töötlused, 3D-mängude toe puudus ja sandistatud opsüsteem nagu Windows 7 Starter ei tulnud sellele tootekategooriale just kasuks. Taibutelefonid on kõikide netbookidele jõukohaste ülesannete teostamiseks tegelikult palju kasulikumad. Välja arvatud pikkade dokumentide tippimine, milleks kasutame nagunii korralikke sülearvuteid.

MP3-pleierid

Mäletate selliseid? Sony toodab neid kangekaelselt edasi, kuigi telefon on muusika kuulamiseks tegelikult palju etem - lood on kõigest nupuvajutuse kaugusel, andmeruumi on piisavalt ja see on laiendatav, ja samal ajal saab netis surfata, slaidietendusi vaadata vms.

Kaasaskantavad videopleierid

Veel üks möödunud ajastu reliikvia - psst, ärge mainige seda Archosele! -, kaasaskantavad videopleierid on kõigest ühe kasutusala ja piiratud andmeruumiga vidinad. Taibutelefonid võimaldavad samas käigult filme osta ja ise videot salvestada.

Digifotoraamid

Motorola Backflipil on liigend, mis võimaldab seda horisontaalasendis fotoraamina kasutada. Tulevane Nokia N8 pakub sama võimalust. Pildid võivad otse veebist ekraanile jõuda ja ekraanilahutus on nende "perega rannal" piltide tarbeks üsna piisav. Lisaks saab esitatud fotod või video muidugi eelnevalt sama seadmega salvestada.

Pihuarvutid

Mäletate sellist vidinat nagu PDA ehk personal digital assistant ehk pihuarvuti? Palm tõi sellise turule umbes 1812. aastal. Sellise digimärkmiku jaoks puudub ammu vajadus, sest nutitelefonil on samuti kalender, kontaktiraamat ja ülesandenimekirjad.

Pihumängukonsoolid

Nintendo arendab 3D-valmidusega taskukonsooli ja me tunnistame, et see kõlab põnevalt. Kuid milleks vaeva näha? Android ja iPhone OS / iOS on muutunud hämmastavalt sobivateks keskkondadeks, mängud on sama head või isegi paremad ja neid saab kergelt lisada. Okei graafikaga, 2 dollarit maksev viieminutiline mäng on ka parem diil kui 20dollariline, mis paneb silmi kissitama, sest kujutab ette, et on PS3 mäng.

Kaasaskantav netiseade

Just siis, kui tavakasutaja selgeks sai, mida MID tähendab, hakkas see tootekategooria ajale jalgu jääma. Jah, idee tõelisest arvutist, mis mahub kätte ära, on meelitav, eriti, kui see jookseb Win 7 või Linuxi all. Aga 1 GHz protsessori, hea klahvistiku ja laia rakendusevalikuga nutifon on targem valik.

Internetikellad

Mäletate kella nimega Microsoft Spot? Idee oli üsna mõistlik - näidata kelladispleil näiteks ilmateadet ja börsil toimuvat. Probleem on ainult selles, et kui kasutaja on noorem kui 30, kasutab ta kellana tõenäoliselt oma nutitelefoni. Keegi ei vaja veel üht vidinat, mis on kogukas ja mida peab laadima.

Diktofonid

Need omanäolised seadmed Sonylt ja teistelt on endiselt kasutusel, kuid me ei mõista, miks. Eeldatavasti iga iPhone'i kasutaja teab, et sellele telefonile on saadaval enam kui pädev helisalvestamise rakendus ja üsna palju andmeruumi.

Satelliitnavigeerimissüsteemid

Garmin ja teised näevad juba tulevikku ette, mistõttu need arendavad nutifone, mis funktsioneerivad ka GPS-seadmena. Paraku on praktiliselt igal taibutelefonil GPS juba sees, võimalusega kaarte üle Wi-Fi võrgu värskendada. Autos on telefonile oma hoidik, ja pärast võib telefoni kaasa võtta, et sellega muid asju teha.