"See muudab kõike. Jälle." Just nii reklaamib Apple oma uusimat ja revolutsioonilisimat seadet iPhone 4. Uuendusi on seinast seina, kahe eelneva mudeliga võrreldes ka välimuses. Telefon on õhem, pisut lühem ja pisut kitsam, kuid kolm grammi raskem ja sama suure ekraaniga. Telefon näeb välja väga ilus ja esinduslik, suur edasiminek kahest eelkäijast.

Karp on väiksem kui varem, Apple on suutnud teha kõik komponendid võimalikult väikseks ning need edukalt ära mahutada. USA, Suurbritannia ja Euroopa karbid on muide kõik erinevate suurustega. Euroopa oma on tänu üliõhukesele seinalaadijale sedavõrd väike. Peale telefoni ja seinalaadija leiab siit ka USB juhtme, kõrvaklapid, kasutusjuhendi, kleepsud ja SIM-i eemaldusvahendi.

Uue telefoni juures jääb esmalt silma, kui õhuke see on. Kuid kuna tagakaas on sile, on seda esialgu pisut harjumatu käes hoida. Teravad ääred ja sile klaasist tagakaas vajavad harjumist. Kui aga ümber panna Apple'i ümbris, muutuvad ääred ümaramaks ja käeshoidmine mugavamaks ja kindlamaks.

Esmamuljete puhul tuleb ka kindlasti märkida, et Apple'i A4 protsessor ja 512MB muutmälu teevad selle telefoni lausa hämmastavalt kiireks. Rakenduste vahel hüppamine ja uute avamine-sulgemine käib nii kiiresti, et kohati ei jõua ise järgi.

iPhone 4-l on nii ees kui taga ülitugev klaas, mis on tavakasutusel kriimukindel ja loob mõlemale poole ilusa läike. Telefon on nii 3G kui 3GS mudelist umbes veerandi võrra õhem. (Kui külg külje vastu panna, on näha, et täpselt vanemate mudelite metallriba paksuse võrra.) Ette on lisatud kuulari kõrvale pisike kaamerapilu ja taha kaamera kõrvale LED välk. Ümbritsev metalliriba nuppude ja kõlari/mikrofoni/ühenduse auguga näeb vägagi professionaalne välja.

Ja kiirus on põrgulik. Isegi võrreldes eelmise tippmudeliga (3GS) on kiirusevahe selgelt tajutav. Näiteks võtab käivitumine aega vaid 29 sekundit (3G mudelil 61 sekundit). Varasematest iPhone'idest pole siin võrdluses üldse mõtet rääkida. Telefon suudab ülimalt kiire olla ka siis, kui mitmiktegumtööga on lahti 20 rakendust. See toimib üleüldse väga kiiresti, kiiruse kukkumist pole näha ükskõik kui paljude avatud rakenduste puhul. Paistab, et Apple ei kiirustanud selle lisamisega, et töö hästi ära teha, kuigi ühe pisiasjana tooks välja, et kui rakendusi sulgeda soovite, tuleb seda teha ükshaaval. Ideaalne, kui Apple tooks järgmise tarkvarauuendusega kaasa Kill all apps nupu.

Üldse kõik rakendused avanevad ja sulguvad meeletult kiiresti ja nendesisene töö toimub veelgi sujuvamalt. Seni pole kordagi tekkinud hetke, kus peab ootama kauem kui paar sekundit, ja need hetked on ka esinenud üpris nõudlikes mängudes.

Proovisime ka kiiruse võrdlust 3G-mudeliga, mis jäi silmnähtavalt alla nii internetikasutuses kui rakenduste avamises-jooksutamises-sulgemises.

Telefoni ulmelist kiirust toetab protsessor, mida oleme näinud ka iPadil, ehk Apple A4. Sellega suurenes ka muutmälu hulk, mida nüüd on 512 MB.

Videoklipp: iPhone 4 ja 3G võrdlus.

Kindlasti peab ka uue ekraani puhul kasutama ülistavaid sõnu nagu imetlusväärne, ilus, selge, ere, hea. Retina Display on enneolematult selge ja nii suure vaatenurgaga, et võtab lausa ahhetama. Pildil on varasemast neli korda rohkem piksleid (960 x 640) ja see on lausa nii selge, et kohati ei saa arugi, et ekraani vaatad. Piksleid pole tõesti palja silmaga näha. Ekraan on ka heledamaks muutunud ning selle vaatamine on tänu IPS-tehnoloogiale iga nurga alt vägagi mugav.

Tagumine kaamera on saanud LED-välgu ja viie megapikslise sensori, mis suudab salvestada ka 720p kõrglahutusega videot 30 kaadrit sekundis. Lisandus ka 1,3megapiksline eesmine kaamera, millega saab samuti teha nii pilte kui videosid, kuid selle peamine eesmärk on FaceTime'i pakkuda (videokõned).

Tagumise kaamera kvaliteet on minu jaoks üllatav. Olen kokku puutunud telefonidega, millel samuti 5megapikslised kaamerad, kuid millegipärast tunduvad iPhone 4-l tehtud pildid ikka paremad. Tap-to-focus toimib suurepäraselt ning seda saab kasutada nii piltide kui filmimise ajal mõlema kaameraga. Kaamera tarkvara avaneb samuti väga kiirelt ning telefon teeb pilte millisekundite jooksul. Välguga kulub küll pisut rohkem aega, kuid see-eest on pildid väga head.

Märkida tasuks ka seda, et iPhone 4-l on tunduvalt laiem võte kui vanematel mudelitel (pildile mahub rohkem). Kasutada saab ka 5x digitaalset suurendust, kuid selle arvelt kannatab pildi kvaliteet. Videot tehes aga ei saa suumida, kuid millegipärast videosalvestuse valimise järel ei ole kaadris enam nii palju asju kui pilti tehes. "Lai võte" kaob ära.

Video: iPhone 4 videotest (hääleta)

Kuna meil oli kaks uut iPhone 4, otsustasime proovida ka, mida kujutab endast FaceTime. See on Apple'i loodud uus standard, mis peaks hõlbustama videokõnede tegemist eri seadmetel. FaceTime töötab üle Wi-Fi võrgu ega kuluta operaatori kõneminuteid ega andmesidet, vähemalt nii on lubanud Apple.

Kõne alustamine võttis oodatust kauem, ent ootamine tasus end ära. Esmapilgul tundus kvaliteet mitte just nii hea kui oleks võimalik. Aga kindlasti ei tohi unustada, et tegu on vaid mobiiltelefoniga ja ega sellelt midagi enamat ei tasugi loota. Meie testi käigus suutis kõne ka korra katkeda, ei oska öelda kas tegu oli inimveaga või ei olnud meie Wi-Fi-võrgud piisavalt kiired.

Kõne ajal saab kasutada telefoni mõlemat kaamerat, nii eesmist kui tagumist. Selleks peab lihtsalt kõne ajal vastavale nupule vajutama. Kaamerat vahetades näeb kaaslane selle kinnituseks väga šikki effekti. Kõne saab teha nii püstises kui küliliasendis, mida muutes keerab pilt mõlemal telefonil. Erilist märgatavat kvaliteedivahet kaamerate vahel ei olnud.

Soetasime ka Apple'i ametliku ümbrise Bumper, mis otsetõlkes tähendaks põrkerauda. Telefoni ümbritseva riba keskmine osa on plastikust ning küljed kummist, et mugavamalt laual püsiks ja üldse telefonile saaks mahutada. Kuigi põrkeraud katab ära ilusa metallriba, mis telefoni ümbritseb, on sellel oma pluss: iPhone 4 püsib kohe palju mugavamalt ja kindlamalt käes. Lisaks pidavat see ka natuke parandama leviprobleeme, mis telefoni "valesti" käes hoides väidetavalt tekivad.

Põrkeraua külge on kenasti lisatud Sleep/Wake ja helivaljuse nupud, mis näevad välja just sellised nagu korpuseta. Üks pisike probleem Bumperiga siiski on. Nimelt pole hääletu-nupp väga kergelt kättesaadav. Algselt sai telefoni hääletuks muuta kasvõi taskust välja võtmata, nüüd peab õiget punkti praktiliselt küünega taga ajama.

Pärast paaripäevast kasutust on jäänud häirima vaid mõned pisiasjad, näiteks levi kadumine, mida on märganud ka paljud teised kasutajad. Nii öelda "valesti" telefoni hoides levi küll kukub, kuid seda vaid ühe või paari pulga võrra. Siiani pole küll ühtegi kõne selle pärast kaotanud. Loodetavasti saab see viga Apple'i poolt peatselt lahenduse.

Teise asjana olen täheldanud ka lähedussensori trikke. Selle järgi lülitatakse ekraan välja, kui kõne ajal telefon kõrva juurde tõsta. On olnud paar juhust, kus lähedussensor mingi hetk arvab, et telefon pole enam kõrva juures ning kasutaja kõrv paneb kogemata näiteks kõne ootele või isegi katkestab selle. See on päris suur prohmakas, aga peaks olema tarkvaraliselt parandatav, kuna vaja lihtsalt ekraani väljalülitamiseks vajalikku kaugust pisut suurendada.

Kindlasti tasuks ka märkida, et kuigi aku on 33% suurem kui varem, ei tundu see kestvat 33% protsenti kauem (kuigi seda pole väidetudki). Esmastel vaatlustel kestab aku vaid veidi rohkem kui varasematel mudelitel. Seda arvatavasti seepärast, et telefoni jõudlus on tõsiselt kasvanud ja nõuab rohkem akut.

Uus iPhone on minu jaoks ületanud kõik ootused, nii kiiruse kui muu osas. Kaamera avas minu jaoks uusi ja ammuoodatud võimalusi, kuna pole eriti soosinud osta omale kallist digikat, mida tühjalt kaasas kanda koguaeg. Olen küll sattunud paari üksiku levi- ja lähedussensoriprobleemi ohvriks, kuid need pole midagi nii drastilist põhjustanud, et hinne sellest kannataks.

Mu mõtetesse on jäänud mõlkuma vaid üks küsimus, millele siiani pole vastust leidnud: mis on selles telefonis puudu?

Hinne: 5/5

(Arvustus ilmus algsel kujul apple.spot.ee leheküljel, link allpool)