Regulaarselt sarnaste hinnangutega esinev turu-uuringute firma iSuppli lammutas uue 16 GB iPhone 4 legodeks ja selgitas välja, et need võiks maksta 187,51 dollarit.

"iPhone'i omahind ongi üle aastate kaldunud 170-180 dollari kanti, kuna Apple paistab tahtvat teatud eelarvest kinni hoida," ütles iSuppli Kevin Keller äriajakirjale Bloomberg BusinessWeek.

See ei võta samas arvesse Apple'i võimalikke diile tootjatega, aga ka muid kulutusi, näiteks telefoni loomisele, turustamisele ja reklaamile, tarkvara arendamisele ja patentide võtmisele.

iSuppli mõõtis aasta eest iPhone 3GS'i omahinnaks 178,96 dollarit. iPhone 4 on kallim kahe uudse komponendi tõttu: retina displayks nimetatud ekraan ja güroskoop.

Tõenäoliselt LG toodetud ekraan on kalleim komponent ja maksis 28,5 dollarit. Samsungi ehitatud Apple A4 protsessori hind on 10,75 dollarit. Usutavasti STMicroelectronicsilt pärinev güroskoobikiip aga 2,6 dollarit.

16 GB iPhone 4 maksab USAs lepinguvabalt 599 dollarit, aga AT&T kaheaastase lepingu sõlmides 199.

Müük on alanud ülihästi. 600 000 eeltellimuse toel leidis esimese kolme päevaga omaniku 1,7 miljonit Apple'i uut nutitelefoni. See on isegi etem kui 3GS'i tulemus (miljon eksemplari esimesel nädalavahetusel) ja kaugel ees enamikest konkurentidest.

iPhone 4 on hetkel saadaval USAs, Suurbritannias, Saksamaal ja Jaapanis. Juuli lõpuks lisandub sellele veel 18 riiki, mille seas pole loetletud Eestit, küll aga näiteks Soome.

Switched tegi kokkuvõtte esimestest arvustustest ja leidis, et iPhone 4 ootas soe vastuvõtt. Enamik nõustuvad, et uus telefon ainuüksi tundub käes parem. Proovijatele meeldib ka videosuhtlus, kuigi see töötab täna ainult üle Wi-Fi. Multitegumtöö jääb hetkel rohkem tulevikumuusikaks, sest seda ei toeta veel paljud rakendused.

Suurima kriitika osaliseks on saanud operaator AT&T pakutud levi, mille tõttu märkimisväärne hulk kõnesid ootamatult katkeb ja mille üle ameeriklased kurdavad juba aastaid. Eestimaalased aga selle operaatoriga kokku ei puutu, nii et meid see ei puuduta.

Apple'il on kombeks kiivalt kontrollida, kes pääsevad nende seadmetest esimeste hulgas kirjutama, nii et suurimad miinused on selgunud enamasti interneti kaudu, mitte arvustustest. DVICE koostas levinumad kaebustest ülevaate ja testis nende paikapidavust oma eksemplariga. Osad toome ka siin ära:

1) Levi halveneb järsult, kui hoida telefoni nii, et peopesa on vastu vasakut alumist nurka. See on juba nii netis kui meedias palju kõneainet pakkunud.

2) Vanad laadimisdokid, k.a iPadi oma, ei sobi. Tahad iPhone 4 akut täita? Osta uus. Esimese põlvkonna iPhone'il oli see kaasas, hilisematel mitte.

3) Ekraanil ilmuvad kollased punktid või vöödid - DVICE'i ajakirjanik seda ei täheldanud ja peab retina displayd parimaks telefoniekraaniks eales.

4) Kui rakendust ei loodud spetsiaalselt iPhone 4 ekraaniga arvestades, on need plokilisemad ja koledamad. Enamik tekstist näeb õnneks puhas välja.

5) Telefonile jäävad kergelt näpujäljed külge.