Ees on ühes tükis 3,2tolline klaasist puutetundlik ekraan 320 x 480 resolutsiooniga, taga kummiga kaetud paneel, millest paistavad välja neli kruvi (korraga nii esteetiline kui kooshoidev funktsioon). Tagapaneeli eemaldades ilmub nähtavale kollane kere kollase akuga, mis on iseenesest musta korpusega kokkusobiv. Kahju, et seadme peab lahti lammutama, et seda näha.

600 MHz Qualcommi protsessor oleks sellisele väiksele seadmele ideaalne, kui operatsioonisüsteemiks oleks Android. Siinkohal on kahju tõdeda, et Minil jookseb vähemalt praegu Windows Mobile 6.5, mis on ebatäpne, aeglane, segadusseajav ja laialivalguv.

Ekraanil toimetamiseks vajate kindlasti väikeseid näppe, kuna täpsus kaob suurte näppude puhul "aia taha". Ekraaniklaviatuur on väike ja muutuv ning kasutab eri rakendustes eri paigutusi (mõtleme lisaklahvide paigutust). Esilehtedega on samamoodi palju probleeme. Kui HTC Sence lubas luua vähemalt seitse erinevat esilehte, millele võis ise lisada mida iganes pähe tuli, siis Mini Sence UI lubab valida ainult etteantud kategooriatega lehtede vahel (ilm, muusika, pildid, börs), mida ei saa oma käe järgi muuta.

WinMo operatsioonisüsteemi uus peamenüü meenutab mesikärge, kus ikoonid on eri tasapindadel. Menüü oli ebaselge, kuna puudus loogika. Selle vastandina on hea näide Android, kus iga programm oli peamenüüs kohe oma ikooniga märgitud. WinMo programmid on üritatud sorteerida kategooriatesse (mängud, tööriistad vm). Kuid kahjuks see sorteering ei tööta täielikult ja jätab mõne programmi peamenüüsse end üksikuna tundma.

Suur miinus oli ka Windows Marketplace, kust teoorias hankida programme juurde. Kui võrrelda Androidi digipoega, oli valik väga nadi ning sellestki umbes viis protsenti tasuta tarkvara. Ostmiseks peab siduma enda Live-ID krediitkaardiga ja isegi see oli suht keeruline tegevus.

WinMo oskab antud seadmes täita ka Wi-Fi ruuteri funktsiooni, jagades nii 3G kui sissetuleva traadita side signaali laiali. Nõrkuseks jääb siinkohal WEP-standardi kasutamine.

Plussina võib Mini puhul välja tuua tugeva firmasisese toe, lubades telefoni siduda nii Exchange'o teenustega kui liita seda firmade domeenidesse. Ehk teevad just need funktsioonid Minist mõnele kontoritöötajale väärilise kaaslase, sest on asjalikule inimesele suunatud.

Positiivsena tuleb mainida ka aku vastupidavust. 1200mAh aku peab tavakasutamise juures vastu kaks päeva, seda pideva 3G-ühenduse ja telefoninäppimisega.

Võimalik, et Windows Phone 7 toob positiivsed muutusi funktsionaalsuses, kuid hetkel soovitame osta HD2 (suudab oma võimsusega WinMo 6.5 vead ära peita), või mõni Androidi taibutelefon, mis meelitab avatud platvormina ligi ka WinMo pooldajaid.

Telefoni laenas testimiseks Kännukas OÜ (www.kannukas.ee).