Ajakirjanikud on viimasel ajal ülimalt põnevil avastusest, et suurtele tehnikafirmadele (Sony, HP, Nokia, Dell, Apple, Nintendo jt) tootmisalaseid teenuseid osutav Foxconni vabrik Hiinas pakub töötajatele nii piinavaid tingimusi, et mitmed valivad meeleheitest, raskest olukorrast pääsemiseks või muul põhjusel enesetapu.

Foxconn katsetab moraali tõstmiseks väga erinevaid mooduseid. Oodata on 20protsendilist palgatõusu ja viiendiku Shenzheni tootmise kolimist rohkem lääne poole, nii et viiendik töötajatest (arvuliselt 80 000) ei viibiks peredest nii kaugel.

Lisaks peavad töötajad nüüd väidetavalt allkirjastama lubaduse end mitte tappa ja nõustuma isegi haiglasse minema, kui neil ilmneb "ebanormaalne vaimne või füüsiline seisund", et kaitsta ennast ja teisi. Seda väidab Taiwani telekanal CTI. Täpsem sõnastus on lubadus mitte end või teisi äärmuslikul viisil vigastada.

Kuuldavasti riputatakse Foxconni hoonete ümber ka võrke, et enesetapjad heal juhul ellu jääks, kui end kuskilt kõrgelt alla heidavad. Samuti on katustele saadetud patrullijad.

Ajakirjanduse huviorbiiti on jõudnud miljonite Hiina vabrikutööliste töötingimused, eriti Foxconnis, mis pakub madala palga eest liiga pikki vahetusi ja rasket vaimset õhustikku.

21aastane neiu kirjeldas näiteks, kuidas ta töötas 12 tundi päevas kuus päeva nädalas; kolleegidega suhelda üldiselt ei tohtinud, et tootlikkus ei langeks. Kuupalk oli ühe näite põhjal 2000 jüaani ehk umbes 3700 krooni (umbes sama palju kui USAs maksab 32 GB iPhone). Väikseimad palgad algavad seal isegi 900 jüaanist.

Töölisklassi huvide eest seisjad Hongkongis kutsuvad isegi kuulutama boikotti Apple'i menutelefonile iPhone, mida panevad kokku just Foxconni töölised.

Tavainimesed ei saa aga endile tihti lubada õiguse eest seismist, kuna ka väike palk on parem eimillestki. Foxconni esindaja Liu Kun ütleb, et nad saavad päevas 8000 töölevõtuavaldust.

Et lõpetada üle keskmise pöörasel noodil, tahaks mainida veel üht mai keskpaiga uudist. Foxconn Groupi juhatuse esimees Terry Guo olla isegi vaimude väljaajaja teenuseid tellinud, et enesetapud vabrikus lõppeks. Ainult! Aasias!