Office 2010 beeta eri väljalaskeid laadis alla umbes 7,5 miljonit inimest, kes saatsid välja 650 000 arvamust või muud vastukaja. Microsoft on võtnud nõuks "rahva häälega" arvestada, mis kajastub seekord eriti Outlookis ja OneNote'is.

Nagu ikka, Office ilmub mitmes variandis. Student-väljalase sisaldab Wordi, Excelit, PowerPointi ja OneNote'i, Home ja Business lisavad neile Outlooki. Professional annab kõigile neile lisaks Accessi ja Publisheri. Seniste Office'itega võrreldes on lisandunud seega kõigis väljalasetes OneNote ja veebirakendused, Professionalis Publisher. Enamikele kasutajatele on rahasäästmiseks parim viis osta Student või Home väljalase.

Office'i raskuskese (Word, Excel, Powerpoint) rõhub senisest rohkem dokumentide visuaalse poole täiendamisele. SmartArti diagrammid, pilditöötluse- ja stiliseeringufunktsioonid. Märkimisväärseimad on Artistic Effects (kunstnikuefektid) ehk photoshopilikud filtrid, mis annavad piltidele uue välimuse - nagu need oleks näiteks pliiatsi, pastellide või õlimaalidega tehtud, või näiteks mosaiik. Väärtuslik on ka tausta eemaldamise tööriist (Remove Background).

Tekstitöötluse uuendused Wordis puudutavad samuti eriti teksti välimust. WordArt on saadetud pensionile ja seda asendavad samad pildiefektid kui Word 2007 puhul objektidele.

Wordis on ka uus navigeerimisruuduke, mis Find-funktsioonis ärkab. See näitab dokumendis leiduvaid tekstijuppe otsitermini ümber ja võimaldab brausida pealkirju ja pisipilte. "Otsi ja asenda" on endiselt iseseisev käsk ja elab vanas dialoogikastis. Kui dokumenti muuta, kaovad paraku kohe tulemused navigeerimisruudus.

Word, PowerPoint ja OneNote (aga mitte Excel) võimaldavad dokumenti ka mitmekesi redigeerida ja mugavalt seivida, kui see asub SkyDrive'il. Programm lukustab lõigu, mida keegi parajasti koostab, ja hiirekursori selle kohale viies näete Outlooki stiilis kontaktandmete kaarti, mis võimaldab ka neile e-kirja saata või Windows Messengeris hääle või kiirsõnumite kaudu vestlust alustada.

Meeldiv on turvasäte, mis avab e-kirjaga saadud või internetist leitud Office'i faili iseenesest "kaitstud vaates". See võimaldab seda lugeda ja otsinguid sooritada, aga mitte faili seivida, printida, redigeerida. Sama kehtib juhul, kui failis on nn aktiivset sisu nagu makrod või side veebiteenusega (internetiaadress, veebivideo PowerPointis). Kui usute, et fail on turvaline, võib redigeerimisvõimaluse sisse lülitada.

Exceli paljud funktsioonid on täpsemad kui varasemates väljalasetes ja lisandunud on 50 uut võimalust. Muutused kergendavad peamiselt info leidmist ja visualiseerimist. Uuenduslik on minigraafikute loomine, mis näitavad väärtuste seeria kaudu mingeid trende. PivotChartsiga saab tabelile lisada nupu, et valida filtrite abiga, mida seal näeb. Wordi, Outlooki, PowerPointi ja Publisheri kombel saab valida-vaadelda teksti kleepimise visuaalseid tulemusi, enne kui toimingu sooritate.

Excel tundub kiirem kui enne: failid avamine ja seivimine on kiirem, mitmelehelised suured tööraamatud meenutavad kiiruselt juba Excel 2003 aegu. Vaikimisi printimise säte võtab arvesse ainult aktiivseid lehti ega sunni kasutajapoolse vea korral printerit enam niisama ruudulisi pabereid välja sülitama.

Kõik kolm rakendust vähendavad ka ohtu tehtud tööd kaotada. Backstage-menüüs on kenasti viimased viis automaatselt seivitud varianti. Kui fail lõpuks salvestada, need kaovad, värskeim jääb muidu igaks juhuks alles. Kui loote dokumendi, mida ei seivigi, hoiab Office selle autoseivitud kujul neli päeva siiski alles.

PowerPointis on iga esitlus nüüd Wordi kombel eraldi aknas, see võinuks eksisteerida juba varem, aga tore siiski. Uus on ka lugemisvaade - slaidiseeria, mis ei okupeeri enam tervet ekraani. Slaide saab koguda ühte sektsioone, et neid koos printida või esitluses hulgakesi ringi liigutada (või teise esitlusse kolida).

Broadcast-funktsioon Jaga ja saada sektsioonist muudab esitluse edasi saatmise väga kergeks. Adressaadid ei pea selle kasutamiseks midagi installeerima ja slaidid on kõrge resolutsiooniga, mitte postmarkide suurused. Esitluse saab muuta ka videoks, lisades kasvõi pealelugemise, nii täislahutusega kui muudetud suurusega veebile-mobiiltelefonidele.

2010 uued pilditöötlusvahendid osutuvad eriti vajalikuks PowerPointis; kaasas on ka algelised, kuid kasulikud videotöötlusvahendid. Klippe on võimalik esitluse jaoks slaideri abil trimmida, lisada efekte, kopeerida animatsioonis peituvaid sätteid (animation painter), lisada järjehoidjaid videomenüü jaoks või paika panna animatsioone, mis käima lähevad, kui järjehoidjani jõuda. Video saab olla ka esitluse taustaks, mitu klippi saab üksteise peale kuhjata, kindla kaadri saab slaidi eelvaateks panna.

Kasutada saab DivX, MOV või H.264 faile, samuti tavalisi WMA-WMA-MP3 faile, või kasutada veebivideot integreeritud koodi lisades. Kasutuseks on siiski muidugi vajalik netiühenduse olemasolu, ja kuna tarkvara ei tekita kohalikke koopiaid, ei saa klippe töödelda.

Uuendused näevad välja professionaalsed, mitte juustused, ja kasutavad graafikaprotsessori ressursse. Kui esitlused ei avalda muljet, on see nüüd küll juba koostaja süü, mitte tarkvara.

Techradari artikkel vaatleb pikemalt ka OneNote'i, Publisheri ja Outlooki, aga meie tõmbane nüüd eesriide ette, et jätkuks aega ka teiste uudiste koostamiseks.

Microsofti Eesti esindus vastas Forte järelpärimisele, et eestikeelset Office 2010 võib oodata umbes septembriks, ingliskeelse saab osta juuni paiku. Ärivariant ilmub 25. mail.