Karbist välja võttes on esimene arvamus: wow, on alles suur lahmakas. Kuna mu isiklik nutitelefon on Qtec S200, siis X10 tundub mõõtudelt selle kõrval nagu samm tagasi. Okei, Sony Ericssoni isend on kõhnem ja kergem, aga kahjuks samuti laiem ja kõrgem.

Selle laiuse-kõrguse sisse mahub aga suur, 4tolline 480x854piksline kriimustuskindel ekraan. Taustavalgus muutub vastavalt ümbritsevale valgustusele; kui telefon on kõrva ääres, paneb lähedusandur klahvid lukku, et mitte kogemata kõrvaga mõnd nuppu ei vajutaks.

Lisaks kujuteldavatele nuppudele ekraanil on allservas kolm funktsiooninuppu, paremal küljel pildistamise nupp ja helitugevuse nupud ning üleval servas sisse/välja nupp.

Korpus on korralikest materjalides tehtud, kriimustuskindlad ja tumedad pinnad jätavad ilusa mulje, olgugi, et kohati on tegemist plastikuga. Tagaküljel on LED-välguga 8-megapiksline kaamera, mis pimestab vajadusel iga fotoobjekti.

Esmamuljed Androidi operatsioonisüsteemist:

Kuna X10-s südames tuksub 1 GHz Snapdragoni protsessor, ei jäänud jõudlusest kordagi puudu. Kõik menüüd avanesid sõrmeviibutusega ja käivitusaega ei olnud tunda. Kui, siis ainult kaamera käivitamine ja meedias sobramine võtsid paar sekundit rohkem.

Küll aga jättis soovida menüüde/ekraani vaheline täpsus: olgugi, et ikoonid on suured, pidin neid mitu korda klõpsama, et käima saada. Samuti oli peamenüü pärast paaripäevast Android Marketis surfamist piisavalt "ülerahvastatud" ja segamini, nii et asjade leidmine võttis korralikult aega. Lemmikprogrammid saab muidugi kergesti töölauale tõsta; töölaudu on muuseas kolm erinevat, need seisavad kõrvuti ja neid saab vahetada sõrmeliigutusega.

Android Marketis on esile toodud kolm kategooriat: Programmid, Mängud, Allalaadimised.

Programmide ja Mängude all näitab rakendus esmajärjekorras tasuta üllitisi, neid on nii palju, et tasulisteni ma ei jõudnudki. Igaühe taga on hinne (üks kuni viis tähte), peale klõpsates saad valida paigaldamise või sulgemise. Programm saabub üle 3G või Wi-Fi paari sekundiga kohale ja sama kiiresti saab installeerida, jääb vaid üle see peamenüüst käivitada. Eemaldamine käib Marketi kaudu, Allalaadimiste alt, kus on näha kõik kasutaja poolt salvestatud programmid.

Marketist saab lisavõimalusi telefoni mälumahu arvelt juurde tellida. Olemas võiks olla näiteks ilmateataja, RSS-lugeja, Navi soft, system manager ning isikliku soovitusena kindlasti mäng „Air Control".

Meediaesitus õnnestub X10-l veidi künklikult. Sisseehitatud Mediascape rakendus kulutab parajalt aega, et meedia korraga sisse laadida, ka esitlusviis jääb veidi segaseks. Videosid saab jälgida nii aknas kui täisekraanil, tuleb vaid telefon vastavasse asendisse keerata. Muusika helitugevus on üsna tavapärane, sisseehitatud kõlar on mõeldud pigem käed-vaba režiimi kasutamiseks kui tümpsu kuulamiseks. Pilte on suurelt ekraanilt vaadata lausa rõõm, kuid suumimisel avaldub X10 Android 1.6 versiooni üks suurimaid puudusi: puudub mitmikpuute tugi. Sisse-välja suumida saab ainult suurendusklaasi nuppe vajutades, mis on ebatäpsed ja aeglased.

Kuna Android on Google'i arendatav, on ainult loogiline, et telefon on korralikult Google'i toodetega seotud. Seega leiab seadistuste alt võimaluse siduda seade Gmaili kontoga. Toksides sisse oma Gmaili andmed, saad (voila!) kohe ligi oma e-kirjadele, GTalki vestluskaaslastele, kalendrile ning kontaktidele. Samuti toimib Picasa fotode üleslaadimise tööriist, mis lubab paari klõpsuga pildi teha ja selle kerge vaevaga üles võrku laadida.

Kellel pole Gmaili kontot, saab telefoni siduda ka eestimaise www.smail.ee teenuse kontoga, mis tagab kõigi Gmail aplikatsioonidega sarnase funktsionaalsuse. Sotsiaalvõrgustike huvilised võivad rõõmustada, sest olemas on Twitteri, Facebooki ja MySpace'i programmid ning nende variatsioonid.

Seadmes on ka GPS ja A-GPS tugi, mis töötab sellele omaselt kiiresti ja mugavalt, leides paari sekundiga üles asukoha Google Mapsil ning lisab tehtud piltidele asukoha määramiseks Geotagi.

Android 1.6 puhul toon peamiste vigadena välja mitmikpuute toe puudumise ja aku nõrga kestvuse.

Kuna kõik avatud programmid jäävad taustal käima, tühjeneb aku kiiresti. Ma ei suutnud isegi poolaktiivse kasutamisega üle ühe päeva laadimiseta vastu pidada, ainult helistamiseks ja sõnumeerimiseks kasutades poolteist päeva. Võimalik lahendus on System Manageri programm, millega peab kasvõi natukese energiasäästmise nimel kõik taustaprogrammid sulgema. Teine võimalus on oodata Android 2.1 või 2.2 tarkvarauuendust, milles peaks olema nii mitmikpuutetugi kui võimalus aku vastupidavust pikendada.

X10 on kokkuvõttes väga hea seade, millel on potentsiaali, kui vaid Androidi opsüsteem arengut ei pidurda. Hetkel ma seda ise veel ei ostaks, ootaks ära Androidiuuendused, ning siis vaataks hea meelega uuesti üle.