Lõuna-Korea valitsus on kuulutanud oma 49 miljonist elanikust tervelt 2 miljonit internetisõltuvuse all kannatavaks.

Nende vägivaldsus aina kasvab. Möödunud kuul lugesime uudist, kuidas paar lasi oma 3kuusel lapsel nälgida, sel ajal, kui nad päevade kaupa internetikohvikus istusid ja netimängus virtuaallapse kasvatamisega tegelesid.

Väike tüdruk nägi alatoitumise tõttu välja nagu muumia, kirjeldab Suwoni politseinik, kes on juhtumi uurimisega seotud.

22aastane poiss materdas veebruaris ema surnuks, sest ema "vingus" tema kallal internetis mängimise pärast. Poiss jätkas seejärel tundide kaupa mängimist ja maksis selle eest emalt võetud krediitkaardiga.

Sellised intsidendid on teinud üldsuse väga murelikuks ja valitsus astub internetisõltuvusega võitluses esimesi samme. Nad kavatsevad vähendada ligipääsu populaarsetele mängudele ja saadavad algkoolidesse nõustajaid, kes õpetavad lapsi internetikasutust tervislikes piirides hoidma.

Valitsuse rahastatud, detsembris loodud nõustamiskeskuse I Will Centeri direktor Park Hye-kyung mainis: "Natuke irooniline, et see, mis loodi meie elu paremaks muutmiseks, on osadele halvasti mõjunud."

Internetisõltuvust ei loeta ehk haigusseisundiks ega psühhiaatriliseks häireks, aga see kujutab tihti sümptomit raskematele sügavamal asuvatele vaimuhäiretele nagu keskendumishäire ja depressioon, selgitab teismelistega tegelev psühhiaater Kim Tae-hoon.

Internet on lõunakorealastele isegi liiga kättesaadav. Rohkem kui 90% kodudest omavad püsiühendust ja PC-tubadena tuntud internetikohvikud on käigus 24 tundi ööpäevas.

Tae-hoon: "Meie inimestel on kergem võrgumänge mängida kui tegeleda võrguväliste suhetega näost näkku vesteldes. Inimesed muutuvad inimliku suhtluse vastu aina tundetumaks."

Korea Computer Life Institute'i president Eo Gee-jun hindab, et 30% täiskasvanutest ja umbes 26% teismelistest on arvutimängusõltlased. "Lapsed hakkavad internetimängudega tegelema neljandas-viiendas klassis ja satuvad edaspidi aina raskemasse sõltuvusse."

Kultuuriministeerium ja kolm suurt Lõuna-Korea mängufirmat on nõustunud aasta lõpupoole käivitama programmi, kus kesköö ja hommikul 8 vahel saavad kolme populaarset mängu nautida ainult täisealised (st üle 18) kasutajad.

Järgmisest aastast saab paigaldada arvutitesse ka tasuta programme, mis piiravad ligipääsu internetile.

Valitsus kulutab 10 miljardit vonni (umbes 9 miljonit dollarit), et avalikkust internetisõltuvuse ohtude suhtes harida ja nõustamiskeskusi käigus hoida.

Park Hye-kyung usub, et piirangud üksi ei hoia lapsi lemmiktegevusest eemal. "Targad lapsed teavad, kuidas takistustest mööda hiilida, olen kindel, et nad leiavad ruttu lahenduse ka uue tõkke suhtes."