Ruttu, säutsu millestki tähtsast! See aitab ajalugu teha, sest USA Kongressi raamatukogus läheb kõik Twitteris avalikult toimuv arvele.

2006. aasta märtsist tegutsev, kuni 140tähemärgilisi postitusi ehk säutse sisaldav populaarne sotsiaalvõrgustik sünnitab hetkeseisuga rohkem kui 50 miljonit säutsu päevas ning nende koguarv ulatub juba miljarditesse, nii et tööd arhiveerijatel jätkub.

Projekti autorid leiavad, et Twitter aitab sünnitada ajaloolisi momente või vähemalt neid omapärasest vaatenurgast kajastada. Nad toovad viimaste aastate lõikes näiteks esimese säutsu Twitteri kaasasutajalt Jack Dorseylt, USA president Obama säutsu 2008. aasta valimiste võitmisest ning fotoajakirjaniku säutsudest, kuidas ta Egiptuses vahistati ja tänu selle Twitteris mainimisel hiljem ka vabastati.

Kongressi raamatukogu otsus on tekitanud mõnes häälekamas kodanikus ka rahutust Twitteri kasutajate privaatsuse pärast. Selle vastu esitatud argumendid kõlavad: arhiivi lisanduvad ainult avalikud säutsud, mis on vähemalt kuus kuud vanad. St, need saab enne kustutada.

Natuke naljakas, et netis kirjutamise puhul tekitab nii palju poleemikat kasutajate privaatsus, aga see on ka näiteks Facebooki puhul jätkuvalt kuum teema.

Kas see on maksumaksjate dollarite rumal kasutamine või kaval viis näidata maailma sündmuste avalikku peegeldust? Mõelge, kui Twitter eksisteerinuks juba 2001. aasta septembris Kaksiktorni langemise ajal...

Naljakal kombel, USA Kongressi raamatukogu uudisega samal päeval teatas Google, et nüüdsest on võimalik sooritada otsinguid Twitteri arhiivides ja määrata seal kindlat hetke ajas. Replay nimeline funktsionaalsus laseb uurida, millest inimesed mingil hetkel on säutsunud, näiteks mida nad Tiger Woodsi kohta golfitähe seksiskandaali puhkemise avanädalal kirjutasid. (Selleks tuleb muidugi kuupäevi teada.) Replay kasutamiseks on advanced searchi all valik Updates.

Esialgu saab kirjeldatud otsinguid sooritada 2010. aasta veebruarist praeguseni, kuid Google plaanib peagi selle laiendada Twitteri alguseni. Sotsiaalvõrgustiku kasutajad saavad search.twitter.com kaudu otsida muuseas ainult viimase seitsme päeva säutse.