Kui suureks siis? BDXL ehk ekstrasuur Blu-ray hakkab talletama 100 või 128 GB tavavariandis, 100 GB korduvkirjutatavate ketaste puhul.

Selliste andmemahtude saavutamine on võimalik tänu kolmele või neljale salvestavale kihile, mis suurendavad muide kvantiteedi kõrval ka andmete talletamise kvaliteeti.

BDXL-kettad muutuvad esialgu kättesaadavaks äriettevõtetele, sest neil on suurte andmemahtude talletamisega kiirem. Blu-ray Disc Association lubab siiski need ka laiemalt turule tuua - piirkondades, kus Blu-ray salvestajad on massidesse jõudnud.

Teine seninägemata standard on IH-BD, mis koosneb kahest kihist. BD-ROM on "lukustatud materjalid ketta südames" (kõlav definitsioon, kas pole?) ja BD-RE on iseseisev korduvkirjutatav kiht andmete lisamiseks. Iga kiht on 25 gigabaidine.

Nagu arvata oligi, ei hakka kumbki standard funktsioneerima praegu turul saadaolevates Blu-ray pleierites. Lisavõimalusi tunnistavad aparaadid on siiski tagasiühilduvad, nii et neile saab ka su kümme olemasolevat Blu-ray filmi hambusse pista.

Nii BDXL kui IH-BD jõuavad valitud osapoolteni juba lähikuudel.

Laiemale avalikkusele saadaval Blu-ray kettad hoiavad 25 või 50 GB andmeid, olenevalt kihtide arvust (üks või kaks).

Eelnevast järeldaks, et aprilli lõpus ilmuvalt 2D "Avatari" Blu-raylt ei maksa siiski lisamaterjale oodata. James Cameron tahtis pühendada kogu ruumi parimale võimalikule heli- ja pildikvaliteedile, ja tema käsutuses pole veel senisest suuremaid kettaid.