Isegi kõige intiimsemad armastuskirjad, palgatõendid, maksmata arved ja muud isiklikud sõnumid ei jää eksperimentaalse teenuse haardeulatusest välja. Eesmärk on vähendada selles hõredaltasustatud riigis palgaliste postitöötajate arvu ning süsihappegaasiemissioonide mahtu.

Vabatahtlikud lubavad neile saabunud paberkirjad avada, arvutisse sisse skaneerida ja digipildifailine turvalisse e-postkasti edasi saata, ning saavad selle kohta e-kirja või mobiili-tekstisõnumi.

"Kõrgelt automatiseeritud" protsess leiab aset "spetsiaalsel, turvalises pinnal", kus töötajaid seovad karmid turvalisusnõuded.

Soome postisüsteemi käigus hoidva riikliku firma Itella juht Tommi Tikka kommenteerib: "See on e-kirjavahetusest totaalselt erinev ning võrreldav netipõhise pangandusega." Ta kinnitab, et kirjade pühadus kaitsevad seadused ja töötajad ei hoia koopiaid alles.

Idee on tekitanud Soome palju tulist debatti, eriti võrgus. Üks foorumil kommenteerija ütleb: "Itella teeb Soomes seda, mida KGB tegi omal ajal Nõukogude Liidus ja Stasi Ida-Saksamaal. Itella loeb inimeste erakirju."

Jälle Tikka: "Me tahame teada, millist kraami kliendid tahavad hakata elektroonilisel teel saama. Kas nad ei taha isiklikke kirju digikujul? Varsti saame teada."

12. aprillil algava, tänavu ka lõpeva programmiga on liitunud alguudise kirjutamise hetkel 126 majapidamist ja 20 ettevõtet Anttila piirkonnas. Itella töötajad edastavad neile pärast sisseskaneerimist ka algupärased paberkirjad, mis on uuesti ümbrikesse pandud, aga postiljon teeb seda vaid kolm korda nädalas.

Tikka: "See on puhtalt prooviks, elav laborieksperiment. Me ei tea veel, kas aasta lõpuks on selle aspekte, mida saab laiemalt rakendada."