"Avatari" 3D Blu-ray jõuab müügile alles järgmisel aastal, kuigi senise levinuima arvamuse põhjal pidi see juhtuma novembris.

Kannatamatu saab aprilli lõpust aga hankida endale DVD või Blu-ray ketta, millel on 2D (tavapärane) variant. Rahvusvahelised ilmumisajad varieeruvad 21. aprillist 6. maini. Sellel puuduvad lisamaterjalid, sest asjaosalised tahavad pühendada kogu ruumi parimale võimalikule heli- ja pildikvaliteedile.

Küll on aga karpi topitud registreerimiskood, mis võimaldab ligipääsu mitmesugusele meelelahutuslikule kraamile kraamile võrgus. Seal on nt interaktiivne keskkond "Pandorama" (võimaldab arvuti veebikaamera vahendusel Pandoral ringi kolada, postkaardipilte klõpsida, jm), entsüklopeedia Pandorapedia, interaktiivne treiler jpm.

Cameron kinnitas, et Blu-ray variant sünnib 1,78:1 ehk 16:9 formaadis, mida ta ise filmi puhul eelistab. Ta lubab, et natuke lisa-kaadriruumi muudab kõrgused mõjuvamaks, eriti lennustseenides.

Novembris ilmub 3D asemel Ultimate-pakkumine, millel on filmi kõrval ka lisamaterjalid. See sisaldab linaloost üldse kolmel kujul: kinovariant, pikem variant kuue minuti lisamaterjaliga ja töövariant, kus on koguni üle poole tunni lisamaterjali (osa lõpetamata vormis).

Cameron viimase kohta: "See on nagu osa Disney kraami, kus nad jätavad sisse pliiatsitestid stseenidele, mis ei saanudki valmis. See on tõesti pigem fänni võimalus uurida, milline film võinuks olla, või millised olid ideed, mis sinna sisse söödeti."

Tegelikult on kaasas ka neljas variant, kus puuduvad efektid ja näeb lihtsalt võttepaigal toimunut, kaader-kaadrilt vastamas lõppfilmile.

Miks 3D laseb end nii kaua oodata? Tundus kuidagi loogiline, et "Avatar" on esimeste 3D Blu-ray ketaste seas, kui mitte päris esimene. Cameron: "Praegu pole veel eriti palju pleiereid ja ekraane. Meil on sellel alal pikemaajalisem strateegia. Aga ma leian, et Blu-rayd tagasi hoida oleks paha, kui inimesed seda praegu tahavad, ja ma armastan seda. Ma arvan, et see on suurepärane formaat."

Mida ta arvab 3D-kõlbulike ekraanide kohta? "Kui kolite 3D-sse, kolige suurelt. Hankige suurim võimalik, ja siis istuge nii lähedale kui välja kannatate. See on mu soovitus. Tõstke kohvilaud eest ära ja sikutage diivan asemele, otse teleri ette!"

Tundub, et ta eelistabki kodust filmivaatamist. "See säilitab filmi rikkuse, elavuse ja dünaamika, eelis on ka ise keskkonda kontrollida. Suur ekraan on kõigest boonus."

Ta ei soovita teatud piirist siiski vähemat elamust valida. "Ma ei tunne, et ma teeks filme iPhone'idele. Kui keegi tahab seda vaadata iPhone'il, ma ei peata neid, eriti kui nad selle eest maksavad, kuid ma ei soovita seda. Ma leian, et see on rumal, kui tegelased on kaadris nii pisikesed, et neid pole nähagi. Ma püüan luua eepose. Ma ei tee rääkivate peadega tunniajase draama osa. Mulle eksisteerib piir, millest alla ei liiguks. Ma pole kunagi vaadanud "Avatari" sülearvutil. Usun, et see ilmselt töötab, aga ma ei soovita seda."

Boonuseks saate "Avatar 2" treileri, mis valmis ilmselt Cameroni teadmata, aga lõbustab rohkem kui viimase kümne aasta jooksul kinodesse jõudnud filmiparoodiad kokku.