Hoiatus: siinse artikli sisu ei asenda professionaalse meediku konsultatsiooni. Enne siinkirjeldatud pohmeluseravimite proovimist küsige arstilt nõu.

Hoolimata sellest, kas te olete juba jõudnud napsjoogiga liialdada või seate parajasti samme linna parimasse baari, olete te tõenäoliselt teadlik sellest, et ülemäärane alkoholidoos võib kaasa tuua äärmiselt kehva enesetunde. Sellest, kuidas ravida või vähemalt leevendada pidutsemise soovimatuid tagajärgi, siinkohal räägimegi.

Mis põhjustab pohmelli?

Et õppida ravima alkoholi võõrutusnähte, mida rahvakeeli pohmeluseks või kassiahastuseks nimetatakse, tuleb teada, mis seda põhjustab — peale alkoholiga liialdamise, mõistagi. Järgmise hommiku õuduste mõnede konkreetsete põhjuste üle veel vaieldakse, kuid üsna kindlalt võib tegurid jagada järgmistesse rühmadesse.

1. Dehüdratsioon ehk vedelikuvaegus. Alkohol on diureetikum, mis tähendab, et see sunnib teie organismi väljastama rohkem vedelikke kui teie sisestate. Kui olete kunagi Sahara kõrbes teel ühest oaasist teise ära eksinud ja veeta hätta jäänud, teate, et see tunne on üsna sarnane pohmelusele (aga ilma eelmise õhtu lõbustusteta).

2. Hüpoglükeemia ehk veresuhkruvaegus. Alkoholi töödeldes lagundab maks selles talletunud energia osisteks ja uhub süsteemist välja. Pohmahommiku löts olek on üsna sarnane enesetundele, mis valdab pikka aega paastujaid.

3. Etanooli analoogid, st destilleerimisel tekkivad jääkained nagu atseetaldehüüd, atsetoon ja parkained, on mõned alkohoolsetes jookides sisalduvatest kemikaalidest peale etanooli. Rusikareegel on järgmine: mida tumedam on jook, seda rohkem on selles analooge ja seda hullem saab pohmelus.

4. Atseetaldehüüd ehk etanaal on veel üks pohmeluse põhjustajaid. Selle mõjude hulka kuuluvad higistamine, südamepööritus ja oksendamine. Kõlab tuttavalt? Teie organism lammutab etüülalkoholi (alkohoolsete jookide mõjuainet) kahes etapis: esiteks atseetaldehüüdiks ja seejärel atsetaadiks, mille organism väljutab. Teine etapp võtab aga aega ning kui te trimpate kiiremini kui keha etanooli töödelda jaksab, jääb vastik atseetaldehüüd teie süsteemi püsima.

5. Alkohol ärritab seedeelundeid, põhjustades halba enesetunnet ning häireid mao ja soolkonna töös.

6. Alkohol takistab sügavasse ja kosutavasse unne jäämast. Osa pohmelli sümptomitekompotist moodustab lihtlabane väljamagamatus.

7. Mõned arstid usuvad ka, et teie organism tegeleb pohmeluse käigus väikest viisi alkoholist loobumisega.

Esimene samm: enne joomise algust

Kõige lihtsam on pohmakat tõrjuda ennetavate meetmetega. Võtke abinõud tarvitusele juba enne esimest pokaali!

1. Sööge midagi. Suurem osa alkoholist seedub peensooles, kohe pärast põgusat peatust maos. Kui maos leidub toitu, kulub kärakal peensoolde jõudmine rohkem aega ja teie ei jää nii ruttu purju. Samuti aitab see leevendada eelpool märgitud veresuhkruvaeguse probleemi.

2. Jooge vett. Kui alustate peoõhtut vedelikuvaegusega, saab see minna ainult hullemaks.

3. 2004. aastal läbi viidud uurimus näitab, et viigikaktuse ekstrakt võib etanooli analoogide ebameeldivaid mõjusid pärssida. Seda peaks aga manustama mitu tundi enne alkoholi joomist.

4. Võtke 50 mg B6-vitamiini, pange veel 50 mg taskusse ja jätke viimased 50 mg koos klaasi veega ennast koju ootama. See on mõne tohtri hinnangul ainus asi, mis topeltpimedates katsetes tõestatult pohmelli leevendab. Suuremad doosid kui 500 mg päevas võivad aga osutuda mürgisteks, seega ärge B6-ennetusega liiale minge!

Teine samm: joomise ajal

Kui olete juba jõudnud peole või baari, aitavad teil hommikust troostitut seisundit parandada järgmised nipid.

1. Jooge iga kõrri kallatud alkohoolse joogi kohta klaas vett või mittealkohoolset jooki, soovitab dr Aaron White. See hoiab ära dehüdratsiooni.

2. B6-vitamiini teine annus võtke koos veega sisse umbes kolm tundi pärast esimest doosi.

3. Spetsialistid hoiatavad, et kui teie uriin on tumedat värvi, on teil tõenäoliselt vedelikuvaegus. Kui piss pole hele ja läbipaistev, võtke enne järgmist napsi vahele klaas vett.

4. Mayo võõrutuskliinik soovitab piirduda üht sorti alkoholiga. Mitme alkoholitüübi joomine segamini suurendab pohmariski.

5. Valige jooki arukalt — vältige analoogühendeid. Meditsiiniajakiri BMJ järjestas joogid kõige vähem pohmelust põhjustavast kõige rängemani järgmiselt:

1. Puhas etanool
2. Viin
3. Džinn
4. Valge vein
5. Viski
6. Rumm
7. Punavein
8. Brändi

Loendis ei leidu tekiilat, aga kuna see on tumedat värvi, võime julgelt eeldada, et see jääb astmiku hullemasse otsa. Šampus on BMJ andmeil samuti üks hullemaid pohmelle tekitavaid jooke. Peale selle lisab ajakiri, et järgmisel hommikul on rohkem valu odavast kärakast kui tippklassi margitoodetest.

Kolmas samm: enne uinumist

Tõenäoliselt soovite koju jõudes kohe kummuli keerata, kuid ainuüksi kümnest ennetustööle kulutatud minutist piisab, et leevendada piinu, mis muidu hommikul varitseda võivad.

1. Võtke sisse viimane B6-vitamiini annus, mille enne targu kapinurgale ootama jätsite.

2. Tabletile jooge peale pool liitrit vett.

3. Soovitatav on juua klaasi apelsinimahla. Selles sisalduv C-vitamiin paneb maksa kiiremini alkoholi töötlema.

4. Võtke kerge eine, et vältida hilisemat veresuhkruvaegust.

5. Ärge võtke atsetaminofeeni (tuntud ka külmetusravimina Tylenol); paljud uurimused näitavad, et atsetaminofeen võib kombinatsioonis alkoholiga rikkuda maksa.

6. Ärge võtke ka muid käsimüügi-valuvaigisteid. Ravimiamet hoiatab, et valuvaigistite manustamine koos kolme või enama doosi alkoholiga võib põhjustada mao verejooksu.

7. Lisaks apelsinimahlale võiksite proovida juua muidki kõrge C- ja B-vitamiini sisaldusega mahlu või neid kokku segada. Võimalikud komponentmahlad võiksid olla apelsini-, kreebu-, guajaavi- ja maasikamahl. Ka oad sisaldavad rikkalikult B-vitamiini, nii et valmistage endale midagi ubadest. Üks soovituslik “ravikokteil” pohmeluse leevenduseks sisaldab klaasi apelsinimahla, klaasi ananassimahla, ühe terve värske kiivi, teelusikatäie B-vitamiiniga rikastatud toidupärmi ja supilusikatäie mett. Samuti võite proovida sellist retsepti: segage kokku klaas porgandimahla, 1/8 klaasi peedimahla, pool klaasi sellerimahla ja 1/8 klaasi petersellimahla. Pohmeluses vaevlevatel hiinlastel on kuuldavasti kombeks juua värsket mandariinimahla ja süüa kümme maasikat.

Neljas samm: järgmine hommik

1. Minge tagasi voodisse. Alkohol mõjutab teie une kvaliteeti. Taastumiseks on vaja tavalisest rohkem und.

2. Jooge vett. Jah, veel rohkem vett. Teie organism peab kaotatud vedelikuvarud taastama.

3. Kui magu teeb vaeva, ärge jooge kohvi või muid kofeiinisisaldusega jooke. Kofeiin ärritab magu.

4. Kui teil on süda paha, jooge karastusjooke või puuviljamahla.

5. Sööge midagi. Alkoholi põhjustatud veresuhkruvaegusest toibumiseks tuleks manustada nii palju valke ja süsivesikuid, kui vähegi suudate.

6. Alles nüüd on järg valuvaigistite käes, kui neid vaja peaks olema. Ajakiri BMJ soovitab eelistada kiiresti imenduvaid rohtusid nagu Alka-Seltzer.