Google püüab meid viimastel päevadel tõesti üllatada. Neil peab olema maailmale tutvustamiseks päris palju värsket varuks, sest kaks nii suurt uudist nagu uus sotsiaalvõrgustik Buzz ja internetipakkujaks hakkamine saabuvad praktiliselt korraga. Iga teine firma püüaks kauem meedia huviorbiidis püsimiseks suuri teadaandeid natuke hajutada, aga G-maja on isegi sellest liigast välja kasvanud.

Google ei püüa esialgu siiski võimsate Ameerika Ühendriikide internetipakkujatega (Verizon, AT&T) konkureerida, vaid vaatleb oma fiibervõrku eksperimendina. Nad on juba 2005. aasta algusest vajalikku materjali kokku ostnud. Plaan on testida, kas teised internetipakkujad on kiire uue võrgu tulekul sunnitud hindu langetama, kiirusi tõstma ja netineutraalsuse põhimõtteid austama. (Selle võib kasutusele võtta iga ISP, aga kui ei taha, pole vaja, eks ole).

Teine ja isegi tähtsam plaan on muidugi uurida, kuidas inimesed suhtuks uutesse vingetesse veebipõhistesse rakendustesse, mida G-maja pole pidanud vajalikuks praegusi kiirusi arvestades turule kiirustada. Siin tasub meenutada, et Google kuulutas novembris kiirema http-protokolli arendamisest (SPDY), mis kiirendaks andmeedastust internetis.

50 000 kuni 500 000 tellijani jõudev teenus peaks pakkuma kuni n-ö gigabitist andmeedastuskiirust (1 Gbit/s), mis ületab USAs kaabelmodemite pakutavaid keskmisi kiirusi palju kordi. USA keskmine on hetkel 3,9 Mbit/s.

Google lubab lähikuudel teatada piirkonnad, mis saavad uusi kiirusi esimeste seas "maitsta". Hindade kohta on hetkel öeldud, et need on "konkurentsivõimelised".

Ah meid ei usu, aga Google'i esindaja tohib rääkida mida tahes? No hea küll. Siit tuleb juutuubivideo.