Microsoft on kuulutanud 28. jaanuari andmekaitse päevaks (Põhja-Ameerikas andmeprivaatsuse päevaks), mis täitus tänavu neljandat korda. Seda tunnustavad USA, Kanada ja 27 Euroopa riiki ja see on mõeldud avalikkuse harimiseks internetiprivaatsuse võtmeküsimustes.

Firma väljastas seekord "tähistamiseks" uuringu, mis teatab, et inimesed on oma internetimaine loomisel-hoidmisel hooletud ja need "naljakad" pildid või postitused võivad neile reaalses maailmas kahju teha. Täpsemini: soovitud tööst ilma jätta.

USAs, Suurbritannias, Saksamaal ja Prantsusmaal 2500 personalitöötaja ja veebikasutaja seas läbi viidud uuring teeb teatavaks mitmesugused üllatavad-hirmutavad tõigad.

Näiteks 70 protsenti USA ja 41 protsenti Suurbritannia personalitöötajatest on tööotsijale ära öelnud tema internetikäitumise põhjal. 60 protsenti netisurfajaid tunnistab muret, et nende käitumine võrgus võib mõjutada isiklikke või professionaalseid elusid. Samas ainult 15 protsenti võtab seda arvesse, kui netti endast jälgi jätab.

Meile jääb segaseks, keda täpselt uuriti, kui projektis osalesid nii erinevad personalitöötajad kui mingid müstilised "netisurfajad" ja "tarbijad", originaalis just Web-surfers ja consumers. Aga ju Microsoft teab, mida teeb. (Vihkajate ridadest kostab nüüd vihast naeru ja pilkeid.) 86 protsenti USA personalitöötajatest tunnistab ka seda, et hea digimaine mõjub tööotsijale soodsalt. Pooled pidasid seda isegi väga tähtsaks.

Olgu kirjeldatud uuring tõsiseltvõetav või mitte, iga tõsisem netikasutaja taipab probleemi tõsidust ilmselt suure vaevata. Eriti kuna ta netimaine kujundamisel osalevad kõik inimesed, kes temaga seoses midagi postitavad.