Esmaspäeval uueks maailma edukaimaks kinofilmiks kuulutatud "Avatar" on suutnud filmihuviliste kukrutest välja meelitada ligikaudu 1,85 miljardit dollarit (täpsem number oleks 1 846 179 737). Teisele kohale vajus 1 835 300 000 dollarit kogunud "Titanic" ehk sama stsenarist-režissööri James Cameroni eelmine mängufilm. Numbrid on 27. jaanuari seisuga.

"Titanic" oli aastaid üldse ainus "miljardi dollari piiri" ületanud film, vahepeal on sellele ja "Avatarile" lisandunud "Sõrmuste isanda" kolmas osa, "Kariibi mere piraatide" teine osa ja "The Dark Knight", värskeim Batmani-seiklus.

"Avatari" puhul on tekkinud seevastu ootus, et see murrab esmakordselt maagilise "kahe miljardi" piiri.

65 protsenti rahvusvahelisest piletimüügist (80 protsenti koduses USAs) läheb linaloo 3D-variandi arvele. Oleme juba hiljuti maininud, kuidas Hollywood julgeb nüüd tänu sellele ruumilise pildiga meelelahutust väga tõsiselt võtta, ka (märuli)kino klassika planeeritavate 3D-uusvariantide näol. Elav huvi on algse "Star Warsi" triloogia 3D-sse "kolimise" vastu, mille suhtes George Lucas ei soovi veel kindlat aega välja lubada. Ta on siiski arvanud, et see võiks juhtuda samas vahemikus algse triloogia jõudmisega Blu-rayle.

Hiina võimud lasksid hiljuti muuseas "Avatari" 2D-versiooni kinolevist pensionile saata. Üks probleem on, et osad vaatajad näevad sininahalise Na'vi rahva võitluses sissetungijatega paralleeli nende enda heitlusega valitsusega, mis laseb õhinal internetti ja muid tänapäeva elu mõnusaks muutvaid asju tsenseerida. Oluline põhjus on ka see, et võimud tahtsid ruumi teha kulukale kodusele projektile vaimse liidri Kong Fuzi elust, keda kehastab rahvusvaheliselt tuntud täht Yun-Fat Chow. (Hiinas tohib kinolevisse jõuda ainult umbes 20 võõramaist filmi aastas.)

3D-filmid ei näita siiski veel märke elutubade vallutamisest. Esimesed pääsukesed saabuvad 2010. aasta lõpuks, kuid filmitootjad on söandanud välja hõigata alles kaks (!) nime. 3D "Avatari" saabumine kodukinosid vallutama on ajaliselt lahtine.