Ennustamine on üldiselt tänamatu töö, aga Buchheiti kirjutis tundus hea huumoriga asjatundlik kokkuvõte praeguse aja võtmesõnadest, eriti mis puudutab tehnoloogiameediat. Võtke seda vaheldusrikka lisana paljudele kokkuvõtetele, mida olete niigi saanud aasta- ja aastakümnendivahetuse tõttu kõiksugu allikatest lugeda.

Mõni kommenteerija on heitnud Buchheitile ette USA-kesksust, aga pärast teatud kärpeid, peamiselt tänu narkosõda käsitleva punkti eemaldamisele, paistavad need kummaliselt usutavad ka Eesti oludes. Või mis teie arvate?

1) Kogu info elab "pilves" ja on kõikjalt kättesaadav. Enamik süsteeme on kindla olekuta puhvrid, mida saab asendada andmekaotuseta või et neid peaks ümber konfigureerima või taasinstalleerima. (Buchheit ennustas seda juba 2010. aastaks, aga kordab sama 2020. aastaks)

2) Android ja iPhone "lämmatavad" kõik teised mobiiliplatvormid. Kahest suurem saab olema Android, mis jookseb kõigil "vabadel telefonidel", aga iPhone on endiselt lahedama imidžiga ja teeb sujuvat koostööd Apple'i tahvelarvutiga.

3) Facebook kujuneb väga edukaks, ehk Google'iga võrdseks. (Buchheit töötab nüüd Facebooki heaks ja arutleb, et võib siin olla liiga optimistlik, aga kolleegid on targad ja ambitsioonikad.)

4) Levinud on 3D-ekraanid, sest inimesed tahavad "Avatari" ning tulevasi 3D-filme ja videomänge kodus nautida. Rääkimata pornost.

5) Inimlaadset tehisintellekti pole ikka kasutusel, aga masinate armeel on palju arenenumad kõrg- ja madalatasemeline intellekt. Mis puutub viimasesse: Google väljastab hämmastava küsimustele vastamise teenuse, mis lööb inimtarkuse mõnes mõttes üle.

6) Tulekul on suuremgi majanduskrahh. Süsteem muutub ebastabiilsemaks, sest püüame ühest "mullist" tekkinud kahjustusi teise loomisega katta. See aitab samas asjad ka enam-vähem töökorras hoida.

7) Tervishoiusüsteem jääb endiselt viletsasse olukorda ja reformimiskatsed muudavad seda ilmselt isegi halvemaks. Lahendused saabuvad väljaspoolt. Inimesed õpivad näiteks paremini haigusi vältima ja lõpuks ometi ulatab abistava kombitsa biotehnoloogia. See saabub tõenäoliselt Hiinast, kus on vähem valdkonna arengut pidurdavaid reegleid.

8) Energiaprobleemi lahendamist soodustab ilmselt odav solaarenergia.

9) Poliitika areneb minevikuga võrreldes palju kiiremini, sest internet ja sotsiaalvõrgustikud on muutnud tugevalt, mida inimesed mõtlevad ja kuidas nad selleni jõudsid (valitsus ja professionaalne meedia on siin tähtsust kaotanud).

(Nagu uudise alguses mainitud, eemaldasime ühe kümnest ennustusest USA-kesksuse vältimiseks, see puudutas sealset riiklikku narkosõda.)