Nokia on endiselt maailma suurim mobiiltelefonide tootja, aga neile on Apple'i kiire ja tohutu edu tekitanud vaid pahameelt.

Firma kuulutab USA Rahvusvahelisele Kaubanduskomisjonile (ITC) teisipäeval edastatud kaebuses, et Apple rikub Nokia patendiõigusi "praktiliselt igas müüdavas mobiiltelefonis, kaasaskantavas muusikapleieris ja arvutis". Ära mainitud on seitse loata kasutatud tehnoloogiat, mis puudutavad kasutajaliidest, kaamerat, antenni ja toitehaldust.

ITC asjameestel on umbes 30 päeva otsustamiseks, kas viia arusaamatus kohtusse või mitte. Olgu nii või naa, Apple ei pea müüdavate toodetega veel pika aja jooksul midagi ette võtma (umbes enne 2011. aasta algust).

Nokial on põhjust olla tige ja otsida põhjuseid tülitsemiseks. 2007. aasta keskel mobiiltelefonide turule sisenenud Apple pole veel neilt liidrikohta haaranud, aga haaras iPhone'i kaudu nutitelefonide segmendist ehmatavalt suure tüki, ning on viimase kvartali andmete põhjal kujunenud suurimat tegevuskasumit (operating profit) teenivaks mobiilitootjaks.

Kaks ohtlikku konkurenti on ka enne kohtu teel tüli kiskunud. Nokia alustas oktoobris Delaware'is USAs Apple'i vastu kohtuasja 10 patendiõiguse rikkumise suhtes ja süüdistas rivaali võõraste tehnoloogiainvesteeringute ärakasutamises. Apple vastas kohtusüüdistusega, et Nokia rikkuvat ise 13 Apple'i patenti ja püüab õiglast konkurentsi takistada.