Alles see oli - kõigest päevi tagasi - kui maailma suurima rahvaarvuga riigis keelustati isiklikud domeenid. Tsenseerimishimu poolest tuntud Hiina valitsus valmistub järgmise sammuna kindlaks määrama nn lubatud veebisaitide nimekirja. Mis kord see on, kui iga mees käib, kus heaks arvab, eks ole!

Hiina võimud tsenseerivad netti ametlike ettekäänete põhjal eelkõige pornoga võitlemiseks, mis on kodanikele liiga mokkamööda. Kindlasti tähtsam on aga varjatud sõda "poliitiliselt ebakorrektsete" saitidega, mis levitavad valitsuse ideoloogiaga mittesobivaid sõnumeid.

Milline paik on külastamiseks sobilik ja milline mitte, hakkavad muidugi otsustama Hiina Infotööstuse Ministeeriumi töötajad. Kui mõne saidi esindajad ei võta nendega ühendust ega taotle luba, võib nende olemasolu Hiina võrguruumis kustuda kui säraküünal. Tsensorid hakkavad seda vabandust kindlasti ka ära kasutama - "No meie lubaks, me oleme ju nii nunnud, aga nemad saadanad ei võta ühendust ega lepi tingimustes kokku!"

Hiinas on eelnevalt juba sisse seatud "must nimekiri", kuhu kuuluvatele saitidele inimesed ligi ei pääse. Selle ohvrite seas on näiteks Facebook, Twitter, YouTube, Flickr ja mitmed kohalikud failijagamisega tegelenud võrgukohad.