Ellujäänud ja hukkunute lähedased on Austraalia valitsusele kaua peale käinud, et laevavrakk leitaks võimude poolt enne, kui aardejahtijad selleni jõuavad. Lõpuks otsustati vraki otsinguid ka toetada, vahendab
Reutersi uudist.

Pühapäeval teatas USA sõjaväe uurimisrühm eesotsas David Mearnsiga vraki asukoha kindlaksmääramisest.

Centauri põhjalaskmist peetakse sõjakuriteoks, kuigi kedagi pole selle eest süüdi mõistetud. Alus oli selgelt haiglalaevana märgistatud ning sellel puudus mereväe eskort, nii nagu rahvusvahelistes kokkulepetes kindlaks määratud. Suur osa hukkunutest kuulusid meditsiinipersonali hulka.

Jan Thomas, kelle isa Bernard Hindmarsh oli laevaga koos hukkunud arst, ütles, et vraki leidmine on talle lohutuseks. Nüüd 73-aastane Thomas oli laeva huku ajal 14. mail 1943. aastal kuueaastane. „Hea on teada, kus su lähedased puhkavad,” ütles ta.

Haiglalaevana pidi Centaur reisima üksi ning olema selgelt märgistatud suurte punaste ristidega. Vrakk leiti veealusest nõost, küllalt lähedalt paigale, millele omal ajal viitas laeva tüürimees, üks 64 eluga pääsenust.

Centauri uputas Brisbane’i lähedal allveelaevalt lastud torpeedo. Allveelaeva juhtis Hajime Nakagawa, kes hiljem muude sõjakuritegude eest süüdi mõisteti. Kuigi jaapanlased tunnistasid 1979. aastal, et laeva lasi põhja Jaapani allveelaev, pole Tokyo selleks enda väitel käsku andnud.