Inglise Kuninglik Keskkonnasaaste Komisjon avaldas hiljuti dokumendi, kus räägitakse sellest, et tänavavalgustust ja ka maanteid illumineerivat infrastruktuuri on maale saanud liialt palju ning seda tuleks hakata otsustavalt koomale tõmbama, vahendab Times. Eksperdid ei näe endi sõnul põhjendatud ja tõestatud seost pimedate tänavate ja kuritegevuse kasvu vahel.

Võibolla on asi selles, et seni pole olnud võimalik taolist teooriat lihtsalt piisavalt katsetada? Asjatundjad lähevad isegi nii kaugele, et kena tähistaevavaate all kottpimeduses ukerdamine on isegi turvalisem kui plafoonide valgel, kuna „siis ei teki pimedaid soppe ja nurgataguseid, kus kurikaeltel on hea tegutseda."

Asi polevat  aga siiski tähistaeva kenaduses, vaid selles, et tähti taevas pidevalt mitte nägevad linnakodanikud „kaotavad seose universumiga ega jaga enam ära kõiksuse hõlmamatut olemust." Ühesõnaga muutuvad pimedatel tänavatel elavad inimesed maailmavaatelt igavikulisemaks, pole enam nii ülbed ja enesekesksed ning teadvustavad oma kübemepositsiooni sellest suures suures maailmas.

Komisjon saab isegi eru, et tänavavalgustusest täielikult loobuda ei saa ning teeb ettepaneku rajada üle Britimaa tumeda taeva parke, kus valgusteid pole. Päris koomiline võib olla pilt, kui kurikaelad avastavad, et inimesed on pimedates parkides ning vahivad taevasse, mitte enese ümber, mõjudes otsekui peibutuspartide või söödana. Ehk lööb see tõesti mõne varga au pihta, kui noosi nii kergelt kätte saab.

Kõigele vaatamata on Šotimaal nüüd juba taoline park olemas, kus on võimalik nautida 7000 tähest säravat taevavõlvi. Pidev prožektorivalgus ei mõju hästi ka loomade, lindude ning üleüldse looduse elutsemisele. Valgustatud maanteed on aga pimedatest 10 % turvalisemad. Kusjuures see viimane tõik  Komisjoni sõnul teevalgustusest saadavat energiasäästu üles ei kaalu.