„Pahatihti jäetakse lühemate sõitude korral lapsed nõuetekohaselt turvatooli kinnitamata. Näiteks lähedalasuvasse poodi või lasteaeda sõites panevad vanemad neid harva turvaistmele, arvates, et mõneminutilise sõidu ajal ei saa midagi halba juhtuda," selgitab Renault' liikluskooli esindaja „Laste ohutu sõidu tagamine on kohustuslik, olenemata kavandatud sõidu pikkusest," lisas ta.

Laste vigastused võivad tekkida väga lihtsalt, isegi väikesel kiirusel juhtunud liiklusõnnetuses. „Sobilikult kaitsmata lapsed võivad vigastada saada ka kiirusel 20 km/h toimuva autoavarii korral. Suureneb risk, et laps paiskub autoaknast välja ja elukaotuse oht kasvab kümme korda," hoiatas Renault' liikluskooli juhendaja.

Õige turvaistme valimine ja selle korralik paigaldamine on väga oluline. Istet peab saama kohandada lapse vanuse ja kaalu järgi, et kaitsesüsteem kaitseks kõige tundlikumaid kehaosi ka lapse kasvades. Alla 2-aastastel lastel on kõige haavatavamad kohad kael ja selgroog, aga ka pea, sest see on suhteliselt suur (1/4 kehakaalust, kusjuures täiskasvanud inimesel on see suhe 1/8).

Seetõttu on selles eas lastega juhtunud avariides sagedased kaelavigastused.

Kahe- kuni nelja-aastaste laste peavigastused, mis tulenevad esiistme vastu põrkamisest, moodustavad peaaegu poole kõigist vigastustest. Vanemad lapsed kannatavad kõige rohkem kõhu- ja vaagnavigastuste tõttu.

Kindlasti tuleb meeles pidada ka seda, et turvahäll või -iste kaitseb teie väikelast ainult siis, kui see on autosse kinnitatud nõuetekohaselt vastavalt tootja juhendile.