Tänaste isekirjutatud CD- ja DVD-plaatide kasutusiga piirdub ajalises ainult kahe kuni viie aastaga. Nii kuulutab näiteks USA kongressi raamatukogu oma kodulehel, et ärge kasutage arhiveerimiseks laiatarbe CD- ja DVD-plaate.

Cranberry DiamonDisc ühekihiline plaat mahutab 4,7 gigabaiti andmeid. Pikale säilivusajale aitab kaasa see, et plaat koosneb ainult ühest materjalist ja selle juures ei ole kasutatud aja jooksul hävivaid värve, kattekihte ega peegeldavaid materjale.

Cranberry kuulutab oma plaatide pikaealisust tuginedes ECMA-379 standardite järgi tehtud temperatuuri ja niiskuse laboratooriumikatsetele.

Kui tavaliste DVD- ja CD-plaatide juures kasutatakse kas hõbedasi või kuldseid peegelpindu, on DiamonDisc läbipaistev.

DiamonDisc plaatide põletamiseks on vaja eraldi seadet, mis koos 150 kettaga maksab 4995 dollarit. Üksik ketas maksab 35 dollarit, hulgakaupa ostes on hind soodsam. Seade ühendatakse arvutiga USB-kaabli abil.

DiamonDisc'i suudab maha mängida enamik DVD-seadmeid. Ettevõtte teatel on arendamisel ka Blu-ray standardiga ühilduv süsteem.

Cranberry DamonDisc'i näol ei ole tegemist laiataarbekaubaga, kuid arhiividele võib uus kiviplaatide süsteem huvi pakkuda.