Nokial pole viimasel ajal eriti hästi läinud. Viimane kvartal tõi 866 miljoni dollarilise kahjumi ja turuosa kukkus aastataguselt 39,5 protsendilt 36,8 protsendini, vahendab Fortune Brainstorm Tech.

Veelgi enam, nutitelefonide tootjad Apple ja RIM talluvad Nokia kandadel ja seda kõige kiiremini kasvavas nutitelefonide sektoris. Nokia nutitelefonide turuosa kukkus peamiselt nende ettevõtete tegevuse tõttu kolme kuuga 41 protsendilt 35 protsendile.

Mida teha? mõtles Nokia ning möödunud neljapäeval andis ta Apple'i kohtusse, süüdistades ettevõtet GSMi, UMTS ja traadita võrgutehnoloogiate integreerimise patentide rikkumises. Nimetatud tehnoloogiad on iPhone'is võtmetähtsusega.

Piper Jaffray'i analüütiku Gene Munster'i sõnul on kaalul üks-kaks protsenti  iPhone'i hinnast ehk halvimal juhul 12 dollarit ühe seadme kohta.

Munsteri sõnul on Apple ja Nokia maid jaganud juba üle aasta. Nokia õigust kõnealustele patentidele on tunnustanud ligi nelikümmend telefonitootjat, kuid Apple'i juhtfiguurid soovitasid Nokial oma nõudmistega jõuluvana juurde minna.

Väidetavalt Nokiale kuuluvad vaidlusalused patendid katavad traadita sidet, kõne kodeerimist, turvalisust ja krüpteerimist, mida väidetavalt rikuvad kõik seni toodetud iPhone'id.

Munster usub, et Nokia otsib "ärilist kokkulepet" ega soovi, et iPhone'ide müük seisma pandaks.