1. detsembrist kaovad Starmani tavapakettidest Viasati kanalid TV 1000, TV 1000 Russkoje Kino ja Viasat Sport Baltic, mis lähene­vad omaette tasulistesse pa­kettidesse. Sama muudatust on ilmselt oodata ka STV-s, vahendab Arileht.ee.

„Viasat World Ltd. otsustas viia kõigil Eesti telekanalite edastajatel Viasati kanalid eraldi tasulisse paketti ning programmitootja soovile me kuidagi vastu ei saa, kuigi meie soovitus Viasatile oli sellist sammu mitte astuda," ütles Starmani turundusjuht Indrek Ild.

Nii saavadki Starmani kliendid tuttavaid kanaleid ja mõnda Viasati lisakanalit edaspidi vaadata pakettides Viasat Sport ja Viasat Film. Kummagi eest tuleb igal kuul välja käia 99 krooni või siis ühiselt 149 krooni. Lisapakette saavad tellida vaid Digi-TV ja Digi kolmikpaketi kliendid.

„Nende kolme telekanali se­nistes asukohtades hakkab Starman pakkuma nelja uut eestikeelsete subtiitritega kanalit, mis on isegi huvitavamad ja mitme­külgsema programmiga," lu­bas Ild, jättes uute tulijate nimed siiski veel  avaldamata.

Skandinaavia eeskujud

STV juhatuse liige Erik Reinaru ei soostunud muudatusi kuigivõrd kommenteerima, öeldes, et kokkulepet STV ja Viasati vahel veel ei ole.

„Nad ei ole meid sellest muudatusest veel ametlikult teavitanud. Peame esialgu läbirääkimisi," sõnas Reinaru. Tema sõnul tähendaks Viasati otsus seda, et kolme kanalit saaksid edaspidi näha vaid digitelevisiooni kliendid ja sedagi siis, kui tellitakse eraldi Viasati teemapakett.

Indrek Ildi andmeil ei ole kü­simus praegu aga mitte selles, kas muudatus toimub, vaid millal. „Viasati otsus puudutab kõiki televisioonioperaatoreid. Starman teeb muudatused 1. detsembril," märkis ta.

Viasati tegevjuht Elena Bukhareva selgitas, et filmi- ja spordikanalid lükatakse pakettidesse, sest ka näiteks Skandinaavias on seda teed mindud. „Pakume Eestis tõeliselt kõrgetasemelist si­su ja muudatusega saavad klien­did võimaluse tellida pa­kett, mis neile meeldib," sõ­nas ta.

Bukhareva hinnangul suurendab muudatus klientide valikuid ja igaüks maksab vaid selle eest, mida ta vaadata tahab. Küsimusele, kas firma ei karda, et kaotab sellega vaatajaskonda, vastas ta, et ühegi mainitud kanali rahastamine ei sõltu reklaamist ega seega ka vaatajate hulgast. Oluline on paketiga liitunute arv.

Viasat tuleb Elioni võrku tagasi

  • Kuigi Elioni kliendid ei ole Viasati telekanaleid juba ligi poolteist aastat näinud, on olukord muutumas.
  • Elion ja Viasat seisavad uue koostöölepingu lävel. Kui kõik plaani järgi läheb, on TV3+ ja TV6 peagi taas Elioni kanalivalikus.
  • Samuti on Viasatiga arutatud uute pakettide, Viasat Movie ja Viasat Spordi tulekut. „Praegu käivad uue lepingu üle veel lä­bi­rääkimised. Sellest, kuidas ka­na­lid täpsemalt paigutuma hak­kavad, teavitame kliente ja avalikkust siis, kui konk­reetsed kok­kulepped on sõlmitud," jäi Elioni avalike suhete juht Lilian Viirma napisõnaliseks.
  • Möödunud aasta juulist ei ole Elioni kliendid Viasati kanaleid näinud, sest Viasat lõpetas le­pingu ühepoolselt enne täht­aega. Viasati andmeil tegi firma teleoperaatorile mitmeid pakkumisi, millesse lisati ka teiste firmade kanaleid. Ettevõtted ei suutnud kanalite edastamise hinnas aga kokku leppida.