Teistel taevakehadel viibides on varustuse kaitsmine mustuse eest üks esmavajadusi. Apollo astronaudid said seda probleemi tunda omal nahal — kriipiv kuutolm kinnitus kergesti nende skafandritele, ummistades ja lõhkudes mehaanilisi liiteid ja takistades liikumist, vahendab Novaator Technology Review uudist.

Uus materjal sai inspiratsiooni lootosetaimest, mis on tuntud oma vett tõrjuva omaduse poolest ning mille sarnaseid materjale kasutatakse juba praegu akende, fotoaparaadi läätsede ja prillide valmistamisel. Kosmose karmide tingimustega toime tulemiseks tuleb materjali aga oluliselt modifitseerida.

NASA saaks uut materjali kasutada mitte ainult skafandrite katmiseks, vaid ka teadusliku varustuse, päikesepaneelide, sõidukite ja muu varustuse kaitsmiseks. NASA uurimisrühm eesotsas Wanda Petersiga tegelebki hetkel erinevate koostiste testimisega.

„Ühest variandist meile ei piisa,” ütleb Peters NASA pressiteates. „Näiteks peaks skafandrit kattev materjal vastu pidama painduval pinnal, varustuse liikuvaid osi kattev materjal peab aga olema erakordselt vastupidav kulumisele.”

Materjal valmistatakse ränidioksiidist, tsinkoksiidist ja teistest oksiididest. Sarnaselt lootosetaimele tõrjub materjal vett — kui seda veega pritsida, moodustab vesi ümaraid tilgakesi ja kukub maha. NASA teadlased proovivad materjalile lisada ka biotsiide, mis tapaksid halba lõhna põhjustavaid baktereid, kes pikka aega kitsastes tingimustes elavaid inimesi häirima võivad hakata.