Telesaates Physics of the Impossible rääkis Kaku, et me jõuame galaktilises mõttes esimest tüüpi tsivilisatsioonini. Kaku sõnul võib maailmaruumi tasandil rääkida kolme tüüpi tsivilisatsioonidest.

Esimest tüüpi tsivilisatsioon on planetaarne. Selline tsivilisatsioon kontrollib oma planeedi ilma, vulkaane ja maavärinaid ning neil on näiteks merealused linnad jne.

Teist tüüpi tsivilisatsioon on täheline — see kontrollib tähti. Sellise tsivilisatsiooni näiteks on Planeetide föderatsioon Star Trek’ist.

Kolmandat tüüpi tsivilisatsioon on galaktiline — selles galaktika tasandil. Näiteks võiks tuua Borgid eelpoolnimetatud ulmekeskkonnast ja Star Wars’i Impeeriumi.

Kas inimkond kontrollib juba ilma? Kas inimkond kontrollib Päikest? Kas me oleme jõudnud galaktika tasandile? Ei! Inimkond kuulub null-tüüpi tsivilisatsiooni, väidab Kaku.

“Me oskame kasutada surnud taimede, nafta ja söe energiat. Me pole veel isegi niiöelda radariekraanidele jõudnud. Me oleme esimest tüüpi tsivilisatsioonist teoreetiliselt umbes saja aasta kaugusel ja ma sooviksin näha, kas me suudame selleni jõuda,” ütleb Kaku.

Internet on tema arvates aga esimest tüüpi tsivilisatsiooni esimene samm. Esimest tüüpi tsivilisatsiooni kõnekeeleks on inglise keel.

Kaku arvates on inimkond hakanud nägema esimest tüüpi tsivilisatsiooni kultuuri esimesi märke. Selleks on rock’n roll, sinised teksad, räpp-muusika — see kõik on esimest tüüpi noortekultuuri algus.

"Samas näen ma ka arengu tumedat poolt: tuumarelvade levikut, sõjaohtu. Globaalset kliimasoojenemist. Disainitud viirustega peetavat sõda. Selle tõttu pole minu jaoks selge, kas me ka esimest tüüpi galaktilise tsivilisatsioonini jõuame. See on võidujooks ajaga, kas me suudame areneda piisavalt kiiresti, et hoida Maa atmosfäär puhtana ja piirata tuumarelvade levikut, enne kui kliimasoojenemine kõik pea peale keerab ja puhkeb tuumasõda."

Vaata videost, kuidas professor Kaku arust aitab stringiteooria kaasa teaduslikule arengule.