Inglismaal Norfolkis Caistor St. Edmundi külas muistse Rooma linna Venta Icenorumi aladel väljakaevamisi teinud arheoloogid leidsid üsna ebatavalise matmispaiga, vahendab Novaator LiveScience'i uudist.

"Tegemist on ebaloomuliku matusega," ütleb Nottinghami ülikooli arheoloog Will Bowden. „Tõenäoliselt meessoost isiku keha oli asetatud madalasse hauda külje peale, mitte korralikult selili pandult. Tavaliselt roomlased nii oma surnuid ei kohelnud. Võimalik, et see isik mõrvati või hukati, kuigi midagi kindlat me veel öelda ei oska." Skelett eemaldati hauast põhjalikemateks uuringuteks.

"Tegemist on põneva leiuga. Kui luud puhastatud saavad, hakatakse neid põhjalikumalt uurima, et välja selgitada, kuidas see isik suri," ütleb Bowden.

Caistori külas on väljakaevamistega tegeldud juba 1929. aastast alates. Leitud on ka rauaajast pärit objekte ning isegi märke eelajaloolistest asulatest umbes 10 000 aastat eKr.

"Need väljakaevamised on meie teadmisi tohutult rikastanud," ütleb Bowden. Mitmed leiud on väga hästi säilinud. „Oleme leidnud nii teravaid ränikivitükke, et nendega saaks praegugi habet ajada."

Hiljutised uuringud on paljastanud linnaplaani ning veevarustussüsteemi, samuti erinevaid avalikke hooneid, näiteks saunasid, templeid ja keskväljaku.

Caistor asub keltide hõimu ikeenide endistel aladel. Selle hõimu kuninganna Boudicca juhtis aastatel 60-61 kuulsat ülestõusu Rooma ülemvõimu vastu. Teadlased on leidnud jälgi, mis näitavad, et Caistor oli suur asula juba enne roomlaste linna ehitamist.